Ősszel is sokan utaznak belföldön

Az október 23-i ünnep kapcsán sokan hosszabbítják meg jövő héten a hétvégét és utaznak el vidéki pihenőhelyekre, akárcsak az azt követő iskolai őszi szünetben, amikor a halottak napi megemlékezések mellett szezonális élménylehetőségek miatt indulnak el a családok. A tapasztalatok szerint az ősszel továbbra is élénk a vendégjárás az országon belül, az utazásokat belföldi kampány is ösztönzi. Az év végére a várakozások szerint újabb felfutás következik, amely a fővárosi turizmus rekordját is hozhatja 2019-re, de már most rengeteg szálláshely az országban telt házzal készül a karácsonyra, szilveszterre.

2019. 10. 16. 5:45
null
Hajdúszoboszló, 2019. január 3. Az év végi ünnepnapokon, adventkor, karácsonykor, szilveszterkor, újévkor telt házzal üzemelt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Aqua-Palace Élményfürdője. Az új év első napjaiban is tart a téli strandszezon, a 13 medencét napi 1400 - 1600 főként orosz, ukrán, lengyel, román és magyar vendég keresi fel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk lesz a belföldi szálláshelyek látogatottsága az elkövetkező és az azutáni hét végén, mert bár az október 23-i, munkaszünettel járó ünnepnap a jövő hét közepére esik, sokan a korábbi évekhez hasonlóan meghosszabbítják a hétvégét és elutaznak pihenni – jelezték lapunknak iparági körökből.

Egyes térségekben akadnak olyan szállodák, ahol már telt házzal várják a jövő hetet, de az is látszik az előfoglalásokból, hogy az azt követő, őszi iskolai szünet ideje alatt is erős lesz a szobaforgalom.

Több régióban ezen az őszön a hagyományos, főként négycsillagos hotelek mellett különösen népszerűnek tűnik a falusi turizmus, annak keretében a családias kirándulásokat kiszolgáló kisebb szálláshelyek, apartmanok, vendégházak vidéken, amelyek közül a télen is nyitva tartó egységekben az év végi ünnepekre is már egyre több helyet foglalnak le. A borvidékeken pedig a tavalyinál erősebb az őszi forgalom – tudtuk meg.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

– Az esetleges maradék szabadságból a jövő héten sokan felhasználnak pár napot, a szép őszi idő a gyermekes családokat, az idősebb korosztályt is a természetbe csalogatja, hogy a nyári-őszi időszak zárásaként még kiránduljanak egyet – mondta megkeresésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás kiemelte: megváltoztak a magyarok utazási szokásai belföldön, immár nemcsak egy-egy alkalommal, hanem évente többször elindulnak. Mint mondta, az emberek több hosszú fizetős hétvégét engedhetnek meg maguknak, amelyekben a várhatóan éves rekordforgalmat bonyolító Szép-kártya is szerepet játszik. – Október 23-a környékén, inkább csütörtök-pénteken, illetve a hétvégén már sok helyen számítanak utazókra az országban, és úgy tűnik, ha az időjárás engedi, az őszi szünetben is több belföldi vendéggel számolhatunk.

A november általában visszafogottabb hónap Budapesten, míg vidéken nagy vonzerejű, jórészt gasztronómiai, boros programok élénkítik a forgalmat, aztán év végén ismét a csúcson zárhat a magyar turizmus – fogalmazott Flesch Tamás.

A legtöbben az ilyenkor tipikus utazási lehetőségeket keresik: főként a családdal együtt kihasználható wellness- vagy élményfürdős, gyógyfürdős, többnapos, akár aktív pihenést kínáló komplex szállodai csomagokat, és általánosan megfigyelhető, hogy idén már többen igénylik az olyan utazási programokat, amelyek a szállodákból kicsalogatják a turistát a környékbeli lehetőségek megismerésére.

Az október 23-i ünnepi események kapcsán, illetve alapvetően az őszi városlátogatások szezonjában, Budapesten továbbra is sűrű a szállás­piac, nyári időket idéző módon élénk a vendéglátóhelyek forgalma. Minden esély megvan arra, hogy az év elteltével rekordmértékű vendégéjszakát összesítsenek a szálláshelyeken, mivel a nyár ­végéig is történelmi távlatban egyedülálló eredményt produkált 2019-ben a budapesti turizmus.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az aktuális statisztikákat elemezve megállapította: a teljes január–augusztusi időszak bruttó szállásdíj-árbevétele megközelítette a 108 milliárd forintot, ami történelmi távlatban is rekordösszegű, a tavalyinál csaknem 10 százalékkal magasabb bevételt eredményezett a cégeknek.

A piaci szereplők szerint látszik, hogy a nyár elmúltával sem csökkent a külföldiek érdeklődése hazánk iránt, ősszel is sok francia, lengyel, holland, brit, amerikai és olasz turista érkezik elsősorban Budapestre, illetve folyamatosan nő a távol-keleti vendégek érdeklődése, főként a légi járatok bővülésének köszönhetően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.