Öt részvény húzza a tőzsdét

A vezető amerikai tőzsdeindexet gyakorlatilag öt hatalmasra nőtt cég részvényeinek emelkedése húzza fel, miközben a papírok sokasága gyengébben teljesít. Megvizsgáltuk, vajon az utóbbiak is csatlakoznak-e a ralihoz, vagy az öt nagy fog kifulladni.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 02. 12:30
A trader looks at a screen that charts the S&P 500 on the floor in New York
Árfolyammozgás. Egyre inkább kettészakad a piac: a nagyok erősödnek, a kicsik gyengülnek Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész különleges helyzet alakult ki a világ legfontosabb, leginkább figyelt tőzsdeindexe, az amerikai S&P 500 összetételében. Történelme során először fordul elő, hogy mindössze öt részvény adja az index súlyának húsz százalékát, a többi 495 cég papírja pedig a fennmaradó nyolcvanat. Ez úgy alakulhatott ki, hogy a szóban forgó öt vállalat − a Microsoft, az Apple, az Amazon, a ­Google és a Facebook – árfolyama annyira sokat emelkedett az elmúlt években, hogy a vállalatok piaci kapitalizációja (az összes részvény szorozva az árfolyammal) egészen lehagyta az összes többi társaságét.

Az ok természetesen az, hogy az elmúlt évtizedben ezek a cégek képviselték a fejlődés élvonalát, azonban ahogyan ez a divatos szektoroknál történni szokott, túl sokan akarják csak ezeket a részvényeket venni, így az árfolyamuk emelkedése jócskán lehagyta más papírokét. Idén márciusban, a koronavírus-járvány globálissá válásakor a pánik ezeket a részvényeket is magával ragadta, áruk hatalmasat esett a többi papíréval együtt. Igen ám, de a ­március 23-i mélypont óta, több mint két hónapja újra erősödik a piac, de az öt nagy sokkal gyorsabban emelkedett, mint a többiek. Konkrét számokkal: míg az öt részvény év elejéhez viszonyítva 15 százalék pluszban van, a többi 495 papír összességében nyolcszázalékos visszaesést mutat.

Árfolyammozgás. Egyre inkább kettészakad a piac: a nagyok erősödnek, a kicsik gyengülnek
Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

Ez persze nem véletlen: a technológiai, különösen az internetes szektort kevéssé viselte meg a válság. Ezt az is mutatja, hogy ezek a cégek az árfolyamok visszaesésekor sokkal nagyobb arányban vásároltak saját részvényeket, mint mások. Ez azt jelzi, hogy bőségesen el vannak látva pénztartalékkal. A korábbi folyamat, miszerint a befektetők sokkal inkább csak ezeket a részvényeket veszik, mint bármi mást, még inkább felerősödött.

Hasonló jelenségek a múltban is előfordultak, bár akkor nem ennyire koncentráltan: a részvények kicsit nagyobb köre húzta fel a piacot. 1973-ban, az első olajválság idején és az ezredfordulón a technológiai részvények mániája idején végül ezek a kiemelt papírok is lefordultak, majd nagy esés következett. Most talán nem annyira túlértékelt az öt részvény, mint akkor voltak a vezetők, de a tapasztalat szerint a piac egésze csak akkor tud tovább emelkedni, ha a részvények sokkal szélesebb köre csatlakozik a folyamathoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.