Pancsolt italt és hamis árut keresnek

Jakubász Tamás
2019. 08. 09. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóelkerülés mellett az italpancsolást és a hamis termékek forgalmazását is megakadályozná az az akció, amelyet a Sziget Fesztiválon és annak környékén tart ezen a héten az adóhivatal.

A Balaton Sound, a fővárosi bulinegyed és a Forma–1-es Magyar Nagydíj után újabb népszerű, nagy tömegeket és egyidejűleg nagyon sok turistát vonzó rendezvényen, helyszínen tart átfogó akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Lapunkat a hatóság arról tájékoztatta: a szervezet munkatársai egész héten ellenőrzéseket végeznek a Sziget Fesztiválon és a rendezvény környékén.

A részletekről szólva a hatóság szóvivője, Kis Péter András kérdésünkre elmondta, hogy adóhivatali érdeklődésre számíthatnak a fesztivál területén és a környéken működő kereskedők, szolgáltatók. Közülük elsősorban azok, amelyek alkoholt és élelmiszert árusítanak, de a NAV emberei bekopogtatnak a vendéglátósokhoz, ellenőrizik a taxisok működését, ahogy az engedélyezett dohányboltok is szerepelnek a hatósági listán. – A revizorok több szabály betartására, betartatására is figyelnek – mondta a szóvivő.

Hatósági szempontból az egyik legfontosabb kérdés, hogy a vállalkozók mindenkor átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek, miként az is, hogy megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. A fesztiválon ellenőrzést végző NAV-osok ezek mellett a hamis termékek kiszűrését is feladatul kapták, ezért úgynevezett szellemi tulajdonnal kapcsolatos vizsgálatokat is elvégeznek.

Az idei tapasztalatok alapján korántsem nevezhető meglepőnek, hogy az italárusító helyeket a Szigeten is ellenőrzi a NAV. Májusban például a fővárosi bulinegyedben razziázott – az élelmiszer-biztonsági hivatallal együtt – az adóhivatal, az egyik lényeges megállapítás pedig az volt, hogy még mindig gyakori a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása vagy az, hogy gyengébb minőségű italokat prémium kategó­riás üvegbe töltenek át. Arról, hogy a frekventált helyeken előfordul az italok pancsolása, már korábban is beszámoltak a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.