Pénzügyi szolgáltatásokra fókuszálnak

Horváth Éva
2019. 12. 12. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lezárta az elmúlt években folyamatosan végzett portfóliótisztítási feladatokat, így a csoport – a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a Hiventures Zrt., az MFB Invest Zrt., a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Követeléskezelő Zrt., az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt. és az MFB Zrt. – tisztán pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó intézménnyé vált – jelentette be tegnap Sipos-Tompa Levente.

Az MFB elnök-vezérigazgatója azt mondta, december közepéig teljesítették az uniós visszatérítendő források közvetítésére vonatkozó elvárásokat, a saját forrású hitelezés terén pedig több mint 180 százalékos eredményt értek el. Az idei esztendő eredményei között kiemelkedő az MFB Versenyképességi Hitelprogram megújítása.

Katona Bence, a korai fázisú kockázatitőke-finanszírozással foglalkozó Hiventures Zrt. vezérigazgatója közölte: indulásuk óta már több mint 2300 jelentkező fordult hozzájuk, ezek közül 236 esetben valósult meg a befektetés. Eddig összesen 22 milliárd forintot folyósítottak az igénylő cégeknek. A Hiventures 2020-as kiemelt feladatai közé tartozik a kkv-üzletág küldetésének erősítése.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte, társaságuk egyedi tőkebefektetéseivel, részpiacokra fókuszáló közös tőkealapjaival és a közelmúltban elindított saját tulajdonú alapkezelőinek létrehozásával a jövőben nemzetgazdaságilag kiemelt vállalkozások tőkefinanszírozását is el tudja majd látni. Idei új tőkealapjaik között szerepel a magyar gazdaságba százmillió euró friss tőkét pumpáló kínai–magyar Chi Fu–MFB Invest Alap is.

Az életképes, de gyenge hitelképességű vagy fedezet nélküli kkv-k finanszírozási forrásokhoz jutását segítő Garantiqa vezérigazgatója, Búza Éva szerint a kezességvállalásukkal biztosított hitelek nagysága meghaladta az ezermilliárd forintot, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az év során negyvenezer hazai vállalkozás jutott forráshoz a társaság segítségével.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója kiemelte: termékeik kamata történelmi mélypontra csökkent 2019 második fél évében. Az esztendő második felében megközelítőleg 30 százalékkal több diák igényelte a szabad felhasználású Diákhitel 1-et, és mintegy tízszázalékos növekedést tapasztaltak a Diákhitel 2 esetében. Október 1-jétől vált elérhetővé a központ harmadik terméke, az ötszázezer forintig igényelhető, 1,99 százalékos kamatozású nyelvtanulási diákhitel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.