Reális cél és türelem kell az újévi fogadalmakhoz

Sportolni kezdek, spórolni fogok, jobban odafigyelek magamra, többet utazom – tipikus újévi fogadalmak, amelyek január haladtával legtöbbször egyre csak kopnak a kitartásunk híján, vagy azért, mert eleve irreális célok voltak és hamar elfelejtődnek.

Magyar Nemzet
2021. 01. 03. 14:50
Calm and serious guy is sitting at table and playing with his phone. He is concentrated on that. There are plate with food and cup of tea at the table.
Ma már általános, hogy ebédnél az egyetlen társaság az okostelefonunk Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik az étkezésüket szeretnék megreformálni, nem kell, hogy egyik pillanatról a másikra drasztikusan változtassanak, első lépésként próbáljuk lecserélni a fehér lisztes készítményeket teljes kiőrlésű termékekre – írja a Napidoktor tanácsadó portál, ahol azt is kiemelik, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás növelése, illetve a cukorbevitel mérséklése is már komoly lépés az egészséges életmód felé.

A hatás viszont mozgással párosítva az igazi, ám a szakértők szerint azt is csak fokozatosan szabad bevezetni. Ha ugyanis hirtelen fizikai terhelés éri a rutintalan szervezetet, az inkább kárt okoz, ezért érdemes szakember tanácsát kérni, vagy az interneten keresni profi edzésterveket – jegyzik meg.

A futás minden profi edzésterv sarokköve, és az amatőröknek is örömet okoz – Fotó: pexels

A felsorolás alapján az is lényeges a helyes életmódváltáshoz, hogy rendszeresen szánjunk időt saját magunkra – ne merüljünk el a mindennapok rohanásában, hanem adjunk teret a gondolatainknak, terveinknek is, legalább hetente egyszer egy órán át. Ilyenkor jól kikapcsol az olvasás, a relaxálás, vagy egy új kreatív hobbi kipróbálása, mint például a festegetés.

Nem szabad elfelejtkezni a szükséges vizsgálatokról, amelyekre ha időben jelentkezünk, lélekben is fel lehet készülni a kellemetlenségekre Fotó: 123RF

Ha már újévkor a felelős hozzáállás a kiindulópont: úgy tartják, jobb megelőzni a bajt, mint orvosolni, ezért például érdemes egész évben komolyan venni, hogy rendszeresen részt kell venni az egészségügyi szűrővizsgálatokon, és ha bármilyen panaszunk van, azonnal forduljunk orvoshoz – hívták fel a figyelmet az egészségmegőrzés témájában, megemlítve, hogy időnként végezzünk önvizsgálatot is, ami segíthet időben felismerni bármilyen elváltozást, támogatja annak hatékony kezelését.

Törekedjünk a kreatív élményszerzésre – tanácsolják a szakemberek a téli depresszió ellen – Fotó: Pexels

– Az emberek kétharmada fogadalmat tesz az év utolsó napján, a legtöbben azt, hogy rendszeresen eljárnak sportolni, a második leggyakoribb pedig a táplálkozással kapcsolatban tett vállalás – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, hozzátéve, hogy a dobogó harmadik fokán a szenvedélyektől való megválás szerepel.

Ne féljünk az új dolgoktól, inkább merjünk kilépni a megszokott kereteinkből, és minél több mindent próbáljunk ki a komfortzónán túl!

Legyen szó tanulásról, utazásról vagy egy új edzésterv kipróbálásáról, a lényeg, hogy új tapasztalatokat szerezzünk az élet minden területén – szól az életvezetési tanács 2021 kezdetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.