Rengeteg turistát várnak Budapestre

Változatlanul erős a nemzetközi érdeklődés Budapest turizmusa iránt, a növekvő belföldi és külföldi vendégforgalmat a statisztikák is időről időre alátámasztják. A nyáron várhatóan ugyancsak telt házas lesz a főváros, a szállodák több előfoglalást jegyeznek az év hátralévő időszakára, mint egy évvel ezelőtt.

2019. 06. 13. 11:34
null
Látogatók a Távol-Keletről. A magyar főváros biztonságos és gazdag kínálatú helynek számít Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett áprilisban a magyarországi szállodák, panziók, kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek látogatottsága: húsvét havában a külföldi vendégek által hazánkban eltöltött éjszakák száma négy, a belföldi vendégek éjszakái pedig 2,3 százalékkal haladták meg az előző év áprilisának forgalmát. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentése szerint az idei negyedik hónapban, tavasz közepén kis híján félmillió külföldi turista kereste fel hazánkat, ami 2,5 százalékos növekedésnek felel meg tavalyhoz viszonyítva, a nagyjából hasonló létszámot kitevő magyar vendégek pedig 2,2 százalékkal voltak többen a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A KSH megfigyelte, hogy a belföldi turisták száma inkább a nagyobb utazási kiadást jelentő szállodákban, panziókban és üdülőházakban emelkedett, míg a jellemzően olcsóbb közösségi szálláshelyeken és az áprilisban csekély forgalmat bonyolító kempingekben csökkent. Ez a folyamat a jobb jövedelmi lehetőségekre utal, a családok jelentős része a korábbinál jóval több pénzt tud kikapcsolódásra, utazásra költeni, amit a hónapról hónapra megjelenő rekorderedmények is mutatnak.

Szembetűnő a Szép-kártya használata: a munkáltatójuktól pihenőkártya formájában kapott béren kívüli juttatással a magyar szállóvendégek éves összevetésben harminc százalékkal több pénzt hagytak a piaci szereplőknél. A gazdaságélénkítést segítő kafetériával húsvét hónapjában 1,9 milliárd forintot hagytak ott a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek összes árbevétele január és április között 7,2 százalékkal 134 milliárd forintra nőtt.

Látogatók a Távol-Keletről. A magyar főváros biztonságos és gazdag kínálatú helynek számít
Fotó: Éberling András

Láthatóan folytatódik a magyar turizmus sikerszériája: június első hétvégéjén, pünkösdkor – több hasonló hosszú hétvége után – ismét telt házat jegyeztek a szállás- és vendéglátóhelyek, a gyógyfürdők, a strandok, a vízparti és a természetközeli pihenőhelyek. A nyár első igazi kánikulai hétvégéjén Budapesten is csúcsra járt a turizmus, rengeteg külföldi turista fordult meg a fővárosban ezekben a napokban – az erős nemzetközi érdeklődés várhatóan egész nyáron kitart.

A fővárosi lakosok többsége tipikusan a nyári főszezonban szervezi meg éves nyaralását a városon kívül, azonban nem lesz érezhető, hogy „kiürül a város”, mivel több országból jelentős előfoglalásokat jegyeznek a szállodák egész nyárra, illetve a kiemeltebb nemzetközi, a magyar fővárosban megrendezendő eseményekre. Emellett vidéki magyar családok is jelentős arányban keresik fel Budapestet többnapos városlátogatás céljából – a szolgáltatók azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb igény érződik a lakosság részéről, hogy újra felfedezzék Magyarország értékeit. Erre nagyon széles történelmi, építészeti, kulturális, gasztronómiai kínálattal reagál a budapesti piac, folyamatosan bővülő szálláskapacitással.

– Budapest látogatottsága változatlanul nagyon erős, külföldről is folyamatosan érkeznek a szobafoglalások a fővárosi hotelekbe, a legtöbben továbbra is Németországból, az Egyesült Királyságból, Amerikából, az orosz küldőpiacról érkeznek. Az látszik, hogy telt házas lesz a nyarunk – mondta a Magyar Nemzetnek Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, ez annak is köszönhető, hogy magyar főváros stabilan úgy szerepel a nemzetközi turisztikai lehetőségek között, mint biztonságos és gazdag kínálatú, vendégszerető hely, ahol egyre színvonalasabb szolgáltatásokat kapnak a turisták. Szavai szerint a tragikus dunai hajószerencsétlenség ellenére az ázsiai országokból is folytatódik a beutazó forgalom növekedése, összességében az idén újabb nagyon erős évet zárhat majd a magyarországi turizmus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.