Süli János: Nem drágítja Paks II-t az esetleges csúszás

A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lakosság és a vállalkozások is olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, belföldi forrásból.

2019. 02. 20. 9:29
null
Az unió illetékes szervei teljeskörűen vizsgálták a projektet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fix áras és kulcsrakész szerződést kötött a magyar kormány a Paks II projekt keretében felépítendő két atomerőművi blokkra, az esetleges késedelmek pedig nem befolyásolják a megállapodásban foglalt árat – jelentette ki a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter legutóbbi parlamenti válaszában. Süli János a dokumentumot Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére reagálva írta, amelyben hangsúlyozta, hogy – korábbi, többszöri tájékoztatásának megfelelően – a szerződés értelmében az orosz fővállalkozó a magyar és az európai uniós jogszabályi követelményeknek megfelelő nukleáris blokkokat létesít.

Emellett a Roszatom a beszerzési és kivitelezési (a hivatalos szóhasználatban EPC-) szerződésben foglalt előírásoknak is eleget tesz, ennek értelemszerűen részét képezi a hűtés kialakítása is. A miniszter hozzátette, hogy a paksi atomerőmű két új blokkjára vonatkozó magyar követelmények kialakításakor teljeskörűen figyelembe veszik a releváns nemzetközi előírásokat és ajánlásokat, beleértve az EU által elvégezni javasolt átfogó biztonsági felülvizsgálatok, az úgynevezett stressztesztek eredményeit is.

Az unió illetékes szervei teljeskörűen vizsgálták a projektet
Fotó: Havran Zoltán

Az EU illetékes szervei több eljárás során vizsgálták a projektet – emlékeztette a képviselőt Süli János –, az eredmények alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a Paks II-beruházás azontúl, hogy visszahozza a befektetett pénzt, fedezi az üzemeltetés, a karbantartás költségeit, kitermeli az üzemanyag- és a radioaktív hulladékok kezelésére fordítandó kiadásokat, továbbá évente várhatóan átlagosan 7,35 százalék tiszta hasznot, profitot is termel. A brüsszeli testület megállapította azt is, hogy a beruházás összhangban van az uniós Eur­atom-szerződés energiapolitikai, műszaki és nukleáris biztonsági céljaival is – idézte fel a miniszter.

A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lakosság és a vállalkozások is olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, belföldi forrásból – hangsúlyozta zárásul Süli János, hozzátéve, hogy a növekvő áramfogyasztás mellett a klímapolitikai és az ellátásbiztonsági célokat egyaránt képes teljesíteni a Paks II projekt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.