Századvég: Tovább javult a gazdasági konjunktúraérzet

A Századvég Gazdaságkutató 2021. júniusi felmérése szerint a vírushelyzet javulásával a konjunktúraérzet tovább javult, bár a lakossági index egyes összetevői vegyesen alakultak. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett indexek értéke a lakosságnál kismértékben, –6,9-ről –6,2-re emelkedett, míg a vállalkozásoknál –6,9 pontról –5,5 pontra növekedett.

Magyar Nemzet
2021. 06. 19. 11:40
null
Foglalkoztatottság terén javultak a kilátások Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített konjunktúrakutatás feladata, hogy a döntéshozók és az elemzők számára információt adjon a gazdaság aktuális és közeljövőben várható folyamatairól. Az intézet 2019 augusztusa óta hónapról hónapra készíti el a vállalati, illetve a lakossági konjunktúraindexet.

A júniusi felmérés szerint a lakossági konjunktúraindex egyes alindexei különbözőképpen alakultak. A gazdaság újraindulásával a háztartások ebben a hónapban is inkább

pozitívan látták a foglalkoztatási helyzetet,

a mutató értéke 1,9-ről 2,3-re emelkedett. Jelentősebb romlás tapasztalható az infláció esetében: összhangban az elmúlt hónapokban öt százalék fölé emelkedő pénzromlási ütemmel, a mutató értéke –29,1 pontról –34,7 pontra csökkent, ami a legalacsonyabb érték a felmérés 2019. augusztusi kezdete óta.

A gazdaság újraindulásával pozitívan látja a lakosság a foglalkoztatottsági helyzetet Fotó: Mirkó István

A legnagyobb javulás a versenyképesség következő egy évre várt alakulásában következett be. A májusi 8,2 százalék után 5,9 százalék mondta, hogy a versenyképesség jelentősen, míg 11,5 százalék helyett 9,4 százalék, hogy kismértékben fog romlani. Változatlanságra az előző havi 29,4 százalék után 28,1 százalék számít. Ugyanakkor 29,9 százalékról 32,3 százalékra nőtt a kismértékű és 10,6 százalékról 12,8 százalékra a jelentős javulást várók aránya.

A vállalati felmérésben 3 alindex javulást mutatott, egy pedig stagnált. A legkedvezőbb továbbra is az iparági környezet megítélése, amelynek értéke 19,2-ről 22,7-re emelkedett. Jelentősen, –12,8-ről –8-ra emelkedett a gazdasági környezet alindexe, így már nem ezt ítélik meg legnegatívabban a vállalatvezetők. Ez a gazdaság újraindulását mutatja. Kismértékben, –8,4-ről –7,1-re emelkedett az üzleti környezet alindexe, míg a termelési környezet megítélése –8,8 ponton stagnált.

A vállalatvezetők érzékelték a jegybanki üzeneteket és ehhez kapcsolódóan a forint árfolyamának változását. Ezt mutatja, hogy a

legnagyobb javulás a forint árfolyamának következő egy évben várt változása esetében történt.

Bár a jelentős erősödést várók aránya alig változott (1,6 százalék), a májusi 12,0 százalék után 19,3 százalék vár kismértékű erősödést. A változatlan árfolyamra számítók aránya 25,5 százalékról 27,9 százalékra emelkedett, miközben 43,2 százalék helyett 34,7 százalék vár kismértékű, 11,1 százalék helyett pedig már csak 7,9 százalék jelentős gyengülést.

A vállalkozásvezetők az elmúlt hónaphoz képest júniusban nehezebbnek ítélték meg a fejlesztésekhez szükséges források előteremtését, amit magyarázhat az NHP Hajrá várható kivezetése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.