Százmilliárdokból indul a vidék gyors és látványos fejlődése

Az élelmiszeripar szereplői augusztustól pályázhatnak a kétszázmilliárdos, érdemi fejlődést hozó keretre.

Nagy Kristóf
2021. 06. 18. 10:04
null
A vidék dinamikus fejlődéséhez megnyílnak a több százmilliárd forintos pályázati keretek Fotó: MTI

Az élelmiszeripar szereplői augusztustól pályázhatnak a kétszázmilliárdos, érdemi fejlődést hozó keretre.

Látványos beruházási hullám indulhat a vidék fejlesztésére: több száz milliárd forintos keretösszeggel hirdetett újabb fejlesztési célú pályázatokat a napokban az Agrárminisztérium. A tárca emellett jelentősen megnövelte a legnépszerűbb kiírások keretét is, például az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázatét.

Augusztus 18-tól pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői az ágazat átfogó fejlesztését elősegítő, kétszázmilliárd forintos keretösszegű programban. A jelentős fejlesztési forrás az élelmiszeripar minden olyan vállalkozása számára megnyílik, amelyik releváns üzleti elképzelésekkel rendelkezik, vállalatmérettől függetlenül. Az Agrárminisztérium a közleményében példaként említette,

az élelmiszer-előállítási és borászati tevékenységhez kapcsolódóan építésre, felújításra, eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére és új feldolgozó üzemek komplett kialakítására is lehet pályázni.

A kiírás a feldolgozási tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható járművek beszerzésére is lehetőséget ad. A pályázaton elnyerhető

vissza nem térítendő támogatás legalább százmillió, de legfeljebb ötmilliárd forint lehet,

átlagosan ötven százalékos támogatási intenzitás mellett. Az agrártárca kiemelte: országos jelentőségű, látványos beruházások valósulhatnak meg a pályázati forrásból.

A vidék dinamikus fejlődéséhez megnyílnak a több százmilliárd forintos pályázati keretek
Fotó: MTI

A gazdálkodók versenyképességének a növeléséhez elkerülhetetlen a digitalizáció és a precíziós technológiák alkalmazása. Ezt teszi lehetővé a szintén jelentős, százmilliárd forintos kerettel meghirdetett precíziós fejlesztéseket támogató pályázat. Az Agrárminisztérium kiemelte:

a keretösszegből a digitális átálláshoz szükséges infokommunikációs eszközök mellett a modern gépek, traktorok beszerzésére is lehetőségük lesz a gazdáknak

a szántóföldi és a kertészeti ágazatokban egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.