Százmilliókból újulnak meg régi épületek vidéken

Jelentős számú, majd kétszáz pályázó adott be kérelmet a Népi építészeti program másfél milliárd forintos felhívására. A Magyar Nemzetet a Miniszterelnökség arról tájékoztatta, hogy túlnyomórészt magánszemélyek újítanák fel a tulajdonukban lévő, helyi védettséget élvező épületet. A támogatásokról e hónap közepén dönt a bírálóbizottság.

2019. 09. 05. 11:32
null
Főleg magánszemélyek újítanák fel a védett ingatlanjaikat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszáz kérelmet nyújtottak be a Népi építészeti programban a jú­lius végi pályázati határidőig – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Miniszterelnökség, hozzátéve, hogy mindez várakozásokat felülmúló érdeklődésre utal. A Teleki László Alapítvány gondozásában másfél milliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázat a veszélyeztetett népi építészeti emlékek, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökség megőrzését, helyreállítását célozza.

A Miniszterelnökség közlése szerint a lehetőséggel zömében magánszemélyek éltek, ők adták be a pályázatok 85 százalékát. Helyi önkormányzatok nyújtották be az igénylések tíz százalékát, a fennmaradó pályázatok pedig egyházak, civil szervezetek és gazdasági társaságok között oszlottak meg. A kisebb építményekre, melléképületekre benyújtott kérelmek jellemzően ötmillió forint körüli támogatási igényt tüntettek fel. A komplex, több szerkezeti részt érintő, akár a teljes épület értékmegtartó felújítását célzó építési tevékenységek kérelmei jellemzően elérik a 25 millió forintot.

A tárca hangsúlyozta, a támogatás mértéke a beruházás összköltségének legfeljebb nyolcvan százalékát érheti el. – Szeptemberben a bírálóbizottság meghozza döntését a támogatott kérelmek listájáról és a támogatás mértékéről. A támogatott tulajdonosok a program mentorainak segítségével saját ütemezésükben valósítják meg a jelzett értékmegőrző tevékenységet – jelezte a Miniszterelnökség.

Főleg magánszemélyek újítanák fel a védett ingatlanjaikat
Fotó: Havran Zoltán

Tuzson Bence, a tárca közszolgálati államtitkára a lapunknak adott korábbi interjújában kiemelte, hogy a korábbi népszerűségre tekintettel harmadik alkalommal írták ki a pályázatot.

– A régi falusi házaink, a hagyományos épületszerkezetek, a hagyományos homlokzatok teljesen eltűntek. Ha ma falun vagyunk, nem tudjuk megmondani, az ország melyik részé­ben járunk, annyira megváltozott a korábban arra a helyre jellemző településkép.

Azonban vannak még olyan megőrzésre és újjáélesztésre érdemes értékeink, amelyek a valamikori magyarországi hagyományokat képviselik.

Ezeket meg kell próbálni nemcsak megőrizni, hanem beemelni a mai modern építészetbe, hogy a magyar vidék arculatát helyre tudjuk állítani – fogalmazta meg az államtitkár a program lényegét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.