Százmilliós károkat okoznak a nyári viharok

Tanácsos felkészülni a szezonális időjárás miatt előforduló szélsőséges helyzetekre.

Horváth Éva
2020. 06. 12. 12:00
null
A helyszíni szemlén hamar kiderül a veszteség mértéke Fotó: MTI/Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kímélik a lakosságot a viharok: az előző hétvégén 85 millió forintnyi kárt okozott a szeszélyes nyárkezdet az Aegon biztosító ügyfelei körében, ahol főként a múlt vasárnap, illetve hétfőn csaknem 700 káresetet regisztráltak. A károk nagy részét már szemlézték, a gyakorlat szerint az eljárásban néhány napon belül hozzájutnak a biztosítási pénzhez az ügyfelek; az esetek több mint felében jégverés és villámcsapás, illetve heves szél okozta a veszteségeket. Már korábban is jellemző volt, hogy a bejelentések háromnegyede ehhez a három eseménytípushoz kötődik; a múlt héten leginkább Budapest és Debrecen volt érintett. Magyarország déli területein is jelentős pusztítást okozott a heves széllel, zivatarokkal, jégesővel és felhőszakadással járó időjárás. Az Aegon statisztikái szerint az átlagos kárérték ezúttal ingatlanonként 55 ezer forint volt, így összessé­gében egyetlen hétvége alatt a 85 millió forintot is meghaladja majd a viharok miatti kifizetés.

A helyszíni szemlén hamar kiderül a veszteség mértéke
Fotó: MTI/Donka Ferenc

A szakértők azt tanácsolják: a viharkárokat célszerű azonnal bejelenteni, hogy a biztosító a lehető leggyorsabban meg tudja téríteni az időjárás okozta kárt. Több szolgáltatónál személyes ügyintézés nélkül, elektronikus csatornákon is működik a kárügyintézés és akár a szemle. Amennyiben szükség van helyszíni szemlére, azt akár – az ügyfél mobiltelefonjának kamerája segítségével – távolról is elvégzik a szakértők.

A frontátvonulásokat követő szélsőséges időjárási jelenségek közepette a kármegelőzés szempontjából kiemel­ten fontos az elővigyázatosság. Az ingatlantulajdonosok például ne hagyják nyitva otthonuk ablakait. A háziállatoknak biztosítsanak védett helyet, a kerti bútorokat, a gyerekjátékokat pedig zárják biztonságos helyre, vagy rögzítsék azokat. Az Aegon azt ajánlja lakás- és gépjármű-biztosítással rendelkező ügyfeleinek, hogy vihar idején fokozott óvatossággal, lassan közlekedjenek, és ha jelentősen csökken a látótávolság, inkább álljanak félre. A gyalogosoknak is oda kell figyelniük: ha a vihar tombolásakor az utcán tartózkodnak, számítsanak a tetőkről lehulló, illetve a szélben repülő tárgyakra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.