Szemléletformáló konferencia a Balaton klímahelyzetéről

Feltérképezik a politikai döntéshozókra, a közigazgatásra, és a magánszektorra váró feladatokat a természeti és kulturális örökség megőrzése érdekében.

2021. 02. 14. 16:35
null
Természetes jégszobrok a Balatonnál Fotó: Dr. Mihovics Szabina/zaol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éghajlatváltozás természeti és kulturális értékekre gyakorolt hatásainak tudományos kérdéseit kutatja egy február 16-i online esemény, amely szemléletformáló szándékkal a tófejlesztési tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. részvállalásával nagyszabású projekt keretében valósul meg.

Természetes jégszobrok a Balatonnál Fotó: Dr. Mihovics Szabina/Zaol.hu

Kedden 13 órakor az Interreg Central Europe (SRNCH) projektben angol szinkrontolmácsolással megrendezésre kerülő Balaton-témájú konferencián a térségfejlesztési programok megvalósulását segítő siófoki székhelyű tanács tájékoztatása szerint többek között arról is szó lesz, hogy milyen kihívások vannak a kulturális örökség és az erőforrások fenntartható használatának javításában? Illetve például milyen feladat vár a politikai döntéshozókra, közigazgatási szervekre, a magánszektorra és a civil szervezetekre a térség természeti és kulturális örökségének megőrzésében?

Balatonföldvár, 2021. január. Az elmúlt években újabb szezonális hangulatait mutatta meg a magyar tenger Fotó: Bach Máté

A konferencián felszólaló szakemberek a Balaton térségében történt korábbi katasztrófa-eseményekről, a horvátországi földrengés hazánkat is érintő hatásáról, továbbá a térség meteorológiai változékonyságának okairól, következményeiről is tájékoztatást adnak a virtuális rendezvény érdeklődőinek.

Emellett előadás hangzik el többek közt a balatoni magas partok és a kőröshegyi völgyhíd veszélyeztetettségéről, a nádas- és tőzegtüzekről, a szélsőséges időjárás jellegzetességeiről, továbbá a gyapjaslepke-invázió következményeiről és a közlekedési balesetek természetkársító hatásáról is.

Még nem lehet korcsolyázni

Nem biztonságos a Balaton jege, nem eléggé vastag és nincs összefüggő jégfelület – erre figyelmeztette vasárnap délután a tó téli szépségeben gyönyörködő sétálókat és a korcsolyázásra vágyókat a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányság. Mint jelezték, a szerdától várható melegebb idő hatására a kikötőkben és a part melletti területeken a jég tovább mosódik, töredezetté válik, törik, szilárdsága romlik. A rutinos vízi rendészek arra is felhívták a figyelmet, hogy jégbeszakadás, jégbe süllyedés esetén a 112-es vagy rendészet 1817-es hívószámán lehet segítséget kérni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.