Szigorít a tőzsdei bevezetés szabályain a Nasdaq

Megfigyelők szerint a tőzsde nem véletlenül időzítette mostanra a szigorítást.

Mártonffy Attila
2020. 05. 19. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New Yorkban működő elektronikus tőzsde, a Nasdaq arra készül, hogy új szigorításokat, korlátozásokat foganatosítson a nyilvánosan újonnan bevezetendő (IPO) cégek esetében. A lépés kimondatlanul a kínai cégeknek nehezítené meg a tőzsdére kerülést – árulták el a témában járatos szakértők a Reuters hírügynökségnek. A Nasdaq ugyan nem nevez meg kínai vállalatokat, ám a tervezett intézkedés célja egyértelmű: kiszűrni azokat a tőzsde előtt sorakozó távol-keleti társaságokat, amelyek könyvelése, számvitele átláthatatlan, továbbá befolyásos bennfentesekkel állnak kapcsolatban. Megfigyelők szerint a tőzsde nem véletlenül időzítette mostanra a szigorítást: a kereskedelemben, a technológiában és a koronavírus-járvány megítélésében feszülő ellentétek mostanra értek el ahhoz a ponthoz, amikor a pénzügyi kapcsolatokon is szorítani kell a világ két legnagyobb gazdasága között – legalábbis így vélik Washingtonban.

A Nasdaq már tavaly bevezetett bizonyos szigorításokat, akkor a kisebb kínai cégek bevezetését korlátozta. Ezeknek a vállalatoknak a részvényei kevéssé vettek részt a forgalomban, mivel legnagyobb részük bennfentesek kezében összpontosult. Az alacsony likviditás pedig egyáltalán nem vonzotta a nagy intézményi befektetőket, amelyek lényegében eltartják a Nasdaqot. Az új bevezetési szabályok a tőzsde nem megalapozatlan aggályait tükrözik. Egy tavaly bevezetett kínai vállalat például bejelentette, hogy egy belső vizsgálat kiderítette, a vezérigazgató, másokkal karöltve, meghamisította az eladási adatokat. Az új tőzsdei szabályok értelmében ezentúl a tőzsdére kilépni kívánó vállalatoknak – beleértve a kínaiakat is – legalább 25 millió dollár értékben kell eladniuk részvényt, de a piaci kapitalizáció legalább negyedét kell felmutatniuk az IPO után. Egyébként ez az első eset, hogy a Nasdaq minimum értéket állapít meg az IPO-val kapcsolatban. A változtatás számos, már a tőzsdén forgó kínai céget akadályozott volna meg a nyilvános piacra lépéstől. A 2000 óta listázott 155 kínai cégből negyvennek a kibocsátási értéke nem érte el a 25 millió dollárt.

A kisebb kínai cégek azért kedvelik ezt a típusú IPO-t, mert így alapítóik és támogatóik könnyen készpénzhez juthatnak – mégpedig amerikai dollárban, amelyet nem könnyen szerezhetnek meg otthon a kínai valutakontroll miatt. Ezek a cégek ráadásul arra használják fel tőzsdei státuszukat, hogy meggyőzzék kínai hitelezőiket a finanszírozás, illetve a helyi önkormányzatokat a támogatás szükségességéről és biztonságáról.

Az új bevezetési szabályok a tőzsdei nyilvánosság elé lépni kívánó cég auditálóinak is szabnak meg kötelezettségeket annak biztosítására, hogy a szóban forgó vállalatok más érdekeltségei is megfelelnek a globális könyv- és számviteli szabványoknak. Ezeket az auditor cégeket a Nasdaq rendszeresen ellenőrizni fogja. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) egyébként már hosszú évek óta vitában áll a pekingi kormánnyal az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégek felügyeletéről. A SEC számviteli részlege (PCAOB) még mindig képtelen hozzájutni a fontos adatokhoz – állítják amerikai kormányzati források a Reuterenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.