Szigorúan ellenőrzött teraszok

Előzetes bejelentkezés és nyilvántartásba vétel mellett ülhetnek ki a vendéglők, kávézók teraszára a romániai fogyasztók június elsejétől. Sokak szerint a furcsa előírásokkal kihirdetett újrakezdés a vendéglátóipari egységek jelentős részének túl későn érkezett.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 06. 02. 7:29
Coronavirus in Romania phase two
Bukaresti életkép. Fura előírás, szigorú büntetés Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román hírtelevíziók beszámolója szerint visszaszámlálás zajlott vasárnap éjfél körül a bukaresti bulinegyedben, nulla órától pedig egycsapásra megteltek a román főváros történelmi központjában lévő teraszok és kerthelyiségek. Ekkortól oldották fel ugyanis a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. A gazdasági, egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium közös rendelete azonban egy sor, nemcsak a vállalkozók, hanem a vendégek által is betartandó furcsa előírást tartalmaz.

Mindenekelőtt csak előzetes bejelentkezést követően lehet letelepedni az asztaloknál, elkerülendő, úgymond, a bejáratnál való tömörülést. A teraszok esetében a bejáratnál megnézik a vendégeket, tilos belépnie annak, akin légzőszervi fertőzés tünetei láthatók. A vendégeket regisztrálják az esetleges epidemiológiai vizsgálat és a kontaktkutatás érdekében, a „jelenléti ívet” mindenkinek kézjegyével kell ellátnia. Az egységeknek biztosítaniuk kell használati utasítással ellátott kézfertőtlenítőket a bejáratnál és a mosdóknál, ajánlott egyirányú folyosók kijelölése, hogy a vendégek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak. Ez utóbbi szabály az éttermek, a bárok, a kocsmák többségében egyszerűen kivitelezhetetlen, miután a benti illemhelyeknek rendszerint egyetlen megközelíthetőségük van.

Bukaresti életkép. Fura előírás, szigorú büntetés
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Ez azonban még nem minden. Tilos az étlapok, a fűszerek és egyéb tárgyak egyik asztalról a másikra áthelyezése, ezeket minden esetben fertőtlenítik a vendégek távozása után. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor. Tilos a termékek állva fogyasztása. Egy asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra kell ülniük, a szomszédos asztaloknál ülőktől pedig legalább kétméteres távolságnak kell lennie. A szabályok be nem tartása fegyelmi, polgári jogi, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősséget von maga után, szögezi le a rendelet. Egyelőre azonban sem az esetenként értelmetlennek tűnő szabályozások, sem a hideg, esős időjárás nem tántorítja el a fogyasztókat, sokan élvezik a kocsmai együttlétet, melyre csak két héttel a szállodák kinyitásának engedélyezése után kerülhetett sor. A járvány idején ugyanis a vendéglátóipar legendás lobbiereje sem érvényesült, pedig az előrejelzések szerint az eddigi leállás például fejenként akár öt literrel is visszavetheti az éves sörfogyasztást. Fenyegető számsorokat vonultattak fel a foglalkoztatottság terén is. A járvány okozta válság körülbelül négyszázezer ember állását sodorta veszélybe a vendéglátásban. Egyrészt a félállásban foglalkoztatott és kényszerszabadságra küldött alkalmazottak megtartásának anyagi terhei miatt, másrészt mivel a környező országok hamarabb meghozott lazító intézkedései nyomán egyre többen érdeklődnek a külföldi munkalehetőségek iránt. A jelenség fokozhatja az amúgy is súlyos szakemberhiányt.

Június elsejétől a tengerparti strandok használata is lehetségessé válik a teraszokhoz hasonló feltételek mellett. Tegnaptól ugyanakkor az embereknek már nem kell saját felelősségre kiállított nyilatkozatot írniuk a települések elhagyásakor. Továbbra is várat viszont magára a román-magyar határ korlátozásmentes átjárásának engedélyezése, és érvényben marad az az előírás is, miszerint a Romániába érkezőknek kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.