Szijjártó Péter: Bejött a keleti nyitás + videó

Tíz év alatt 29 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma Indonéziában – hangsúlyozta a

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 11. 17. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bejött a keleti nyitás: Indonéziában 29 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalmunk tíz év alatt” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

A koronavírus-fertőzés miatt 14. napja karanténban tartózkodó Szijjártó Péter videókonferencia segítségével szólalt fel egy online fórumon, ahol kedden hivatalosan is elindították a magyar és indonéz vállalatoknak szóló oldalt.

A külgazdasági és külügyminiszter a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról elmondta: az elmúlt időszakban előrelépést értek el a vízgazdálkodás és az élelmiszer-feldolgozás területén is. Példaként említette, hogy 36 milliárd forintos keretet nyitottak meg, melyből a magyar cégek indonéz települések vízgazdálkodásán tudtak javítani.

Hozzátette: most a telekommunikáció és a kiberbiztonság területén szeretnék erősíteni a két ország kapcsolatait. Ezért arra biztatja a cégeket, hogy használják a Hunindotech.id oldalt, mert az kiváló platform arra, hogy megfelelő információhoz jussanak az együttműködési lehetőségekről.

A miniszter kiemelte: az Eximbank is készen áll, hogy biztosítsa a szükséges pénzügyi hátteret a magyar és az indonéz cégek együttműködéséhez. Szijjártó Péter azt mondta: a magyar cégeket arra biztatja, legyenek aktívak az indonéz piacon, mert ez az egyik legnagyobb délkelet-ázsiai piac és az egyik leggyorsabban növekedő régió a világon.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az indonéz diákoknak meghirdetett ösztöndíj létszámkeretét az éves ötvenről százra emelték.

Indonézia hozzájárul a globális ügyek megoldásához – hangsúlyozta a miniszter, aki elismerően szólt arról, hogy Indonézia is részt vesz a békefenntartói feladatokban. Hozzátette: annak idején Magyarország is javasolta, hogy Indonézia legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja.

A külügyminiszter kiemelte: az elmúlt években sokat fejlődött Magyarország és Indonézia együttműködése, nemrég ünnepelték a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulóját.

Retno Lestari Priansari Marsudi, Indonézia külügyminisztere azt hangsúlyozta: – Még mindig küzdünk a világjárvány ellen, de a válság lehetőségeket is rejt magában.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány fényt derített a digitális gazdaságban rejlő hatalmas potenciálra. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: a mobiljelek a világ lakosságának már több mint 95 százalékát elérték. Az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) térségben pedig 441 millió ember, a lakosság 65 százaléka használja az internetet.

Az indonéz külügyminiszter megjegyezte azt is, hogy a világjárvány növelte a függőséget a digitális technológiától, például a távoktatás, a távmunka területén.

Úgy értékelt, a digitális gazdaság hatalmas lehetőségeket rejt magában a gazdasági növekedés területén.

Kiemelte azt is, hogy Indonéziának nagyon jó a digitális ökoszisztémája, annak értéke 2025-ig elérheti a 133 milliárd dollárt. Elmondta továbbá, hogy 2019-ben 2001 startupja volt Indonéziának. Ezzel a világon az ötödik legjobbak voltak – tette hozzá.

Mindezek nyomán az indonéz külügyminiszter szerint a Hunindotech.id weboldal elindítása jól időzített. Úgy véli, ez a fórum rengeteg lehetőséget biztosít majd mindkét országnak, hogy erősítsék az együttműködést, olyan termékeket és beruházásokat mutathassanak be, amelyek mindkét ország javát szolgálják.

A miniszter azt mondta: az indonéz és a magyar üzleti közösség elkötelezettséget mutat a kezdeményezéssel kapcsolatban, ez pedig gyorsíthatja az országok gazdasági kilábalását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.