Szinte minden nyilvános helyen kötelező lesz a maszkviselet

Az iparágban terjesztett rémhírekkel szemben nem akar „három csapást” mérni a kormány a kereskedelemre azzal, hogy a járványügyi készültségi időszakban szigorítja a maszkviselés ellenőrzését a boltokban, első ránézésre markáns büntetésekkel. A tegnap megjelent részletes kormányrendelet kimondja, hogy valójában akkor jár büntetés az üzletnek, ha a jogsértés ellen előtte nem tett, vagyis nem a bírságolás a lényeg, hanem a védőviselet kiterjesztése. Októberig fokozatosan vezetik be a második hullám intézkedéseit.

2020. 09. 19. 6:55
null
2020.05.11. Budapest Kötelező maszk használat a BKV járatain. Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok kérdőjeles helyzetet tisztáz az a pénteken megjelent kormányrendelet, amely részletesen ismerteti az elmúlt napokban már beharangozott szigorításokat a második hullám járványügyi készültségi időszakában.

Május óta kötelező a maszk a BKV járatain. Hétfőtől a legtöbb nyilvános helyen viselni kell
Fotó:Kurucz Árpád

Fontos, hogy a jogszabály alapvetően azt írja elő, hogy a lakosság a száj és az orr megfelelő eltakarását szolgáló viseletre kötelezett, amely a boltokon és a tömegközlekedési eszközökön kívül számos, nagyközönség által látogatható helyen lesz előírás – a legtöbb esetben a jövő héttől. A rendelet úgy fogalmaz: az eltakarást orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil- vagy más anyagból készült maszk viseletével kell megoldani.

Az eladónak is kötelező viselni

Az is lényeges újítás, hogy immár rögzíti: nemcsak a vásárlóknak, hanem a bolti munkát végző személyeknek is mindvégig kötelező a védekezés megfelelő eszköze. Ezt korábban többféleképpen értelmezték a boltok, sok helyen úgy, hogy rájuk nem, csak a vevőkre vonatkozik az előírás. Márpedig ha bármelyik fél elmulasztja a kötelezettséget, a kereskedőt is megbüntethetik, igaz, csak akkor, ha előtte nem szólította fel a maszk nélküli vevőt a távozásra, nem tagadta meg a kiszolgálását, de a rendőrséget értesítette.

A boltosé a felelősség

Alapszabály, hogy a helyszínen lévők maszkviseléséről az üzemeltetők kötelesek gondoskodni, aminek többszöri felszólításra sem megszűnő hiánya a tömegközlekedési eszközökön az utas leszállítását és büntetést von maga után, míg a boltokból ki kell zárni a szabálysértőket, akiket a védekezésről szóló előírás szerint még kiszolgálni sem szabad.

Hangulatkeltés helyett felelős magatartást!

A kormányrendelet egyúttal

rácáfol arra a kereskedelemben is elterjedt ellenzéki rémhírkeltésre, miszerint valójában „három csapást” mér a kormány az üzletekre az ellenőrzésekkel, ami egyáltalán nem igaz,

mivel csak azt a boltost kérhetik számon, aki maga is szabálytalankodik.

Sőt az első alkalommal tetten ért renitensek miatt a kereskedő csak figyelmeztetést kaphat az ellenőrzéseket országosan végző rendőröktől, de másodjára a boltot már százezertől egymillió forintig terjedő bírság illetheti, míg harmadjára három naptól egy évig terjedő bezárásra is ítélhetik az egységet.

Továbbra is fontos az idősek védelme, de a kormány nem tervezi a korábbi idősávok bevezetését Fotó: Havran Zoltán

Maszkosok mindenütt

Kötelező lesz a védőviselet a vendéglátóüzletek dolgozóinak is, miközben a betérő vendégeknek nem, továbbá a plázákban is – kivéve az irodákban, sportolás céljára szolgáló helyiségekben és az üzemi területeken. Hétfőtől maszkviselet lép életbe az előadó-művészet valamennyi ágában megrendezett eseményeken, kivéve a fellépőknek. A színházakban, mozikban a teljes benntartózkodás alatt ugyancsak él a kötelezettség, ahogy a táncos-zenés programokon, valamint a muzeális intézményekben, könyvtárakban, művelődési házakban, a közösségi színterek nyílt területein. Ugyanez érvényes az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve a postákon és az ügyfélfogadást is végző cégek helyiségeiben, ha ott rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak.

Nem túl divatos, viszont az egészségvédelemben nagy szerepe lehet az ősszel biztosan kötelező viseletnek
MTVA/Faludi Imre

Rögzítették: a járványügyi készültségben fennmaradnak a beutazásokat érintő korlátozások, továbbá azt is előírták, hogy a zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés-táncos, alkalmi vagy rendszeres rendezvények az alkalmazottakkal együtt legfeljebb 500 fővel tarthatók meg. A rendezvények helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23 óra után 6 óráig tilos tartózkodni. Ugyanígy a vendéglátóüzletekben 23 óra után másnap reggel 6-ig csak a helyi dolgozók tartózkodhatnak, kivéve azok, akik ételt rendelnek házhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.