Tart a sztrájkfenyegetés Pakson

A kollektív szerződésben foglaltakon nem tud megegyezni a paksi atomerőmű üzemeltetője és a létesítményt védő fegyveres szervet képviselő szakszervezetek, utóbbiak ezért kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tüntettek. Péntekig kell megegyezniük a feleknek, ellenkező esetben a szolgálat felfüggeszti a munkavégzést.

2019. 02. 27. 5:45
null
Ha péntekig nem jutnak dűlőre a felek, jön a munkabeszüntetés Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi atomerőmű fegyveres őreit képviselő szervezetek és az állomány mintegy fele (25 fő) az Innovációs és Technológia Minisztérium előtt tartott demonstrációt, majd Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek nyújtották át petíciójukat.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (Padosz) még pénteken jelentette be a munkaügyi konfliktust: annak a módját sérelmezik, ahogyan a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. a fegyveres biztonsági őrség feladatát kiszervezi egy cégcsoporton belüli leányvállalathoz, az Atomix Kft.-hez – írta meg a Magyar Nemzet kedden.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis legutóbbi felülvizsgálata nyomán kötelező érvényű javaslatot tett arra, hogy a létesítmény fegyveres biztonsági állományának jelenlegi 43 fős létszámát mintegy 140 főre emelje. A vállalat igyekezett olyan megoldást találni, amely az atomerőmű kollektívájának és az egyes munkavállalóknak is a legkedvezőbb, a törvényi kötelezettségen lényegesen túlmutat és személyre szabott ajánlatot tartalmaz.

A döntést alátámasztja az is, hogy az Atomix több évtizedes biztonsági tapasztalatot szerzett az erőmű vagyonőri tevékenységének ellátása során – közölte a társaság. A PA Zrt. azt hangsúlyozta, hogy törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az Atomixben, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek. Ezért a vállalat túlzónak tartja a követeléseket, de az egyeztetések még folyamatban vannak az üzemi tanácsban.

Ha péntekig nem jutnak dűlőre a felek, jön a munkabeszüntetés
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A demonstráción Hatvani Jácint, a MÉSZ paksi atomerőmű tagozatának elnöke elmondta, azt kérik az MVM-től, hogy a munkavállalók átadása után is a PA Zrt.-vel érvényes kollektív szerződés legyen hatályban.

– Nem azt vitatjuk, hogy a munkáltatónak jogos gazdasági érdeke fűződik a tevékenység kiszervezéséhez, hanem azt kérjük, hogy a jelenlegi kollektív szerződést tartsa fenn öt évig – mondta Hatvani Jácint. Hozzátette: az öt év után a munkavállalók hajlandók arra a kompromisszumra, hogy a keresetcsökkenést elszenvedjék.

A juttatások mértékében és tételei­ben jelentkező különbségekről a Magyar Nemzet kérdésére Lőrincz László Pa­dosz-elnök elmondta, hogy az új konstrukcióban – ellentétben a jelenlegivel – nincs áramdíjkedvezmény vagy éppen üdülési lehetőség. – Ha valaki nehéz helyzetbe került, eddig az atomerőmű Humán alapítványához fordulhatott. Sajnos vannak a kollégáink között olyanok, akiknek a gyermeke beteg, ezeket a családokat is segítette több tíz-, esetenként százezer forintos összeggel az alapítvány. Forintosítható, számszerűsíthető összegről van szó, és ha nem sikerül egyezséget kötnünk, akkor a bíróságon a végkielégítés mértékét tekintik a kompenzáció mértékének, ezért kérjük ezt az összeget – magyarázta az érdekképviseleti elnök.

A munkaügyi konfliktus bejelentését követően (vagyis péntektől) hét napjuk van a feleknek arra, hogy megegyezzenek. Amennyiben nem sikerül megállapodni, március 1-jén sztrájkba torkollhat a konfliktus. A megkezdés előtt 72 órával kell bejelenteni a munkabeszüntetés tényét, vagyis azt, hogy a létesítmény nukleáris védettségéért felelős biztonsági őrség felfüggeszti a szolgálatát.

Az atomerőmű üzemeltetője köteles minden pillanatban a legmagasabb szinten tartani a nukleáris védettséget. Ha ezt nem tudja megtenni, azt jeleznie kell a fegyveres rendvédelmi hatóságoknak – jelen esetben a készenléti rendőrségnek –, amely szavatolja a nukleáris védettséget, jelen esetben a sztrájk ideje alatt. A munkabeszüntetést követően értelemszerűen a biztonsági őrség visszaveszi a feladat elvégzését a készenléti rendőrségtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.