Nem maradt tétlen az Orbán-kormány

Jelentős intézkedések bevezetéséről döntött a kormány az elmúlt időszakban, ezek hatása hosszabb távon is hozzájárul a gazdaság teljesítményéhez. Idetartoznak a többi között az otthonteremtés elemei, a különböző támogatott hitelkonstrukciók, ahogy a béremelések és a beruházások átütemezése is érdemi eredményekkel kecsegtet.

2024. 05. 10. 4:55
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az üzemanyagok drágulását sem nézte tétlenül az Orbán-kormány, úgy a gazdaság egyéb területeit sem hagyta magára a nehezebb időszakban. Érdemes összegezni, hogy milyen intézkedések születtek az elmúlt időszakban, és ezek milyen hatással jártak. Minderről a legfrissebb konvergenciaprogram is megemlékezik. 

A kormányzati döntések közül legnagyobb horderejűként a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) plusz bevezetése, a babaváró hitel felvételi lehetőségének meghosszabbítása, a tanárbérrendezési program megindítása, valamint az áprilisban meghirdetett megtakarítási intézkedések említhetők.

Idén január 1-jétől érhető el a településtípustól és az ingatlan korától független csok plusz hitel, amelyet a kormány egyszerre kombinált kamattámogatással és részleges tartozáselengedéssel. Ezzel párhuzamosan megszűnt az addigi, ötezer fő feletti településeken igénybe vehető csokkonstrukció, míg a falusi csok keretében igényelhető támogatási összeg jelentősen emelkedett. Továbbá a kormány meghosszabbította a babaváró hitel felvételének lehetőségét, valamint január 1-jétől nőtt a maximálisan igényelhető keretösszeg. Mindezek mellett száznyolcmilliárd forintos keretösszeggel lakossági energetikai korszerűsítési program indul júniustól. A lakossági jelzáloghitelek kamatstopját június 30-ig meghosszabbították, míg 2023. december 1-jétől a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326 ezer forintra emelkedett.

 

Januártól 32,2 százalékkal emelkedett a pedagógusok átlagbére, és az egészségügyi szakdolgozók átlagosan húszszázalékos alapbéremeléssel számolhattak március 1-jétől. 

Fontos döntés volt, hogy a költségvetési hiánycél elérése érdekében a kormány 2024 áprilisában megtakarítási intézkedéseket eszközölt, így 675 milliárd forint értékű állami beruházást ütemeztek át.

A hazai kis- és középvállalatok védelme érdekében szintén több intézkedést született, melyek hozzájárultak a magyar cégek versenyképességének erősítéséhez. A tavalyi ezermilliárd forintos hitelprogram után további kétszázmilliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig meghosszabbították a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot. Háromszázmilliárd forinttal megemelte a kormány a Széchenyi-kártya-program kötelezettségvállalási keretét, amely további több mint 1500 milliárd forintnyi hitel kihelyezését teszi lehetővé a kis- és közepes cégeknek.

A konvergenciaprogram ismerteti azt az elemzést is, amely a fenti lépések hatását is megvizsgálta. Ez megállapította, hogy a gazdaságpolitikai döntések elsősorban a belső kereslet dinamizálódásán keresztül támogatják a gazdasági gyarapodást. Az intézkedések, az államháztartás és fogyasztás helyreállítása mellett, az exporton keresztül serkentik a hazai GDP bővülését. A számszerű hatásokat tekintve, a 2023 áprilisa óta meghozott kormányzati döntések, programok a gazdaság jövő évi teljesítményét 0,3 százalékkal emelik. Az intézkedések hatása tartósan kedvező, a 2025-ös évet követően is 0,6–0,8 százalékos mértékben növelik a gazdaság teljesítményét.

A konvergenciaprogram úgy számol, hogy a bruttó hazai termék tavalyi 0,9 százalékos visszaesése után az idén 2,5 százalékkal emelkedik. Ezt követően, 2025-től tér vissza a lendület, így jövőre 4,1 százalékkal, míg 2026 és 2028 között tartósan négy százalék körül alakulhat a növekedés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.