Térségi fejlesztést hoz magával a Paks II projekt

Magyar Nemzet
2020. 01. 18. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi bővítésben érintett települések számára adódó fejlesztési lehetőségekről beszélt az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Paksi Társadalmi Tanács ülésén – tájékoztatott a távirati iroda. Süli János kiemelte, hogy a települések összefogása a Paks II projekt egyik pillére, ezért a feladatokat szeretnék megosztani a Paks környéki települések között, hogy mindegyik élhessen a beruházás kínálta lehetőségekkel.

A tanácshoz tartozó negyvenhét, Bács-Kiskun és Tolna megyei település polgármesterét a miniszter biztosította arról, hogy az atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló projekt jól halad (zajlik az első épületek kivitelezése, és további öt épület engedélykérelmét tavasszal nyújtják be), és a térségfejlesztésben is számos előrelépés történt.

Több mint 13 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Paks térsé­gében, és újjáépítik a pincehelyi Kapos-hidat. Az önkormányzatok költségvetési keretből jutottak forráshoz, amelyből közműveket fejlesztenek, utakat építenek, intézményeket újítanak fel, gazdaságfejlesztési lépéseket tesznek.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energia mellett hosszú távon épít az atomenergiára. Európában az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta energiát, a két új blokk pedig 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.