Tíz cég fizeti majd be a különadó javát

A legnagyobb adófizetők között várhatóan egy olyan lesz, amelyben belföldi tulajdonos is van.

2020. 04. 17. 5:45
null
Budapest 2020.03.20. koronavírus életképek Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz legnagyobb adófizető között várhatóan egy olyan lesz, amelyben belföldi tulajdonos is van. A három magyar élelmiszer-üzletlánc franchise struktúrában, vagyis jogilag több, egymástól független társaság hálózataként működik, így nem viselnek majd érdemi adóterhet – állapította meg legújabb elemzésében a Deloitte, amely a kiskereskedelmi különadóval kapcsolatos részletszabályokat vizsgálta.

Május elsejétől a multinacionális láncok évente 36 milliárd forintot fizetnek a koronavírus-járvány elleni védekezésért létrehozott alapba. – A szabály gyakorlatilag a hagyományos bolti kiskereskedelmet és az internetes kereskedelmet is teljes egészében lefedi azzal, hogy feltételként benne van többek között az élelmiszer, ital, dohányáru, állateledel, elektronikai eszközök, háztartási cikkek, könyv, sportszer, játék, ruha és bútor értékesítése – közölte a Magyar Nemzettel Laczka Sándor igazgató, a vállalat magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari Tanácsadó Csoportjának vezetője. Kiemelte, hogy a 2010 és 2012 között jellemző válságadótól eltérően ezúttal három, kevésbé klasszikusnak tekinthető területen is fizetni fognak: az autókereskedők, a benzinkutak (az üzemanyag és az ottani boltok eladása után is), valamint a gyógyszer-kiskereskedők.

Rámutatott, hogy a statisztikák szerint 120 ezer kiskereskedelmi üzlet van hazánkban, amelyek többsége túl kicsi a meghatározott adósávok szerint, vagyis a bevételük nem éri el a félezer milliárd forintot, ezért nem fognak fizetni. Egy-két ezerre becsülhető azon cégek száma, amelyeknek az árbevétele évente több ennél az összegnél, de harmincmilliárd alatt marad, az ő 0,1 százalékos adóterhük elenyésző. Efölött néhány tucat olyan társaság van, amelyek éves árbevétele harmincmilliárd forintnál magasabb, de százmilliárdnál alacsonyabb, ilyen például néhány lakberendezési cikket, barkácsárut, elektronikai eszközöket, sportszereket, illatszereket és háztartási cikkeket árusító üzletlánc. Az általuk fizetendő 0,4 százalékos adó évente társaságonként legfeljebb mintegy 300 millió forintot tesz ki, ez a Deloitte szerint az állami költségvetés szempontjából viszont nem jelentős tétel.

A 36 milliárdnyi különadó oroszlánrészét a számítások szerint tíz kereskedelmi társaságtól szedheti be az állam, ezen cégek éves forgalma számottevően nagyobb százmilliárd forintnál. Idetartoznak a szakértő felsorolása szerint a klasszikus kiskereskedelmi forgalmi toplistákon szereplő hét legnagyobb, nem franchise kereskedelmi vállalat és a legnagyobb benzinkúthálózatokkal rendelkező cégek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.