Több bioüzemanyagot használhatunk

Január 1-jétől a benzinbe és a dízelbe keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2-re emelkedik.

2019. 08. 01. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jétől a benzinbe és a dízelbe keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2-re emelkedik. Ezen belül a hagyományos 95-ös benzinhez kevert bioetanolnak (kukoricából előállított alkoholnak) legalább 6,1 százaléknak kell lennie. A napokban megjelent rendeletmódosítást Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára ismertette tegnap. A lépésről elmondta, hogy bizonyítja a kormány klímavédelmi elkötelezettségét. Kaderják Péter a módosítás előnyeiről szólva elmondta azt is, hogy a megújuló energia felhasználási arányának emelkedése mellett a magyar energiafüggetlenség javítását is elősegíti, hiszen kőolajimportunk csökkentéséhez is hozzájárul.

A hulladéknak számító használt sütőolajat és az ahhoz hasonló anyagokat továbbra is kétszeres szorzóval számolhatják el az üzemanyag-forgalmazók, hiszen nemcsak biológiai eredetűek, hanem a felhasználásuk veszélyeshulladék-kezelésnek is minősül.

– Ezért a jövő évre vonatkozó európai uniós előírást, amely szerint a közlekedési szektorban felhasznált energiának kötelezően tíz százaléknak kell lennie, teljesíteni tudjuk, ideértve a vasúti és a közúti elektromos közlekedést is – tette hozzá az államtitkár.

Az intézkedéssel Magyarország csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyekben már bevezették az E10-es üzemanyagot (az elnevezés alapja az, hogy nagyjából tíz térfogatszázalék jelent hét energiaszázalékot): Németország, Franciaország, Finnország, Belgium, Luxemburg, Románia és Bulgária már alkalmazza az autók motorjának károsodása nélkül, a többi visegrádi ország pedig szintén tervezi a bevezetését. A forgalmazóknál a jövőben is elérhető lesz a biokomponensektől mentes, magasabb oktánszámú prémium üzemanyag. Az államtitkár kiemelte: a hazai kukoricatermesztők üzleti érdekeit is szolgálja az intézkedés, amelyet az élelmiszerárakra gyakorolt hatás, illetve erdőterületek igénybevétele nélkül is végre lehet hajtani.

A Magyar Bioüzemanyag-szövetség üdvözli és támogatja a döntést – közölték a Magyar Nemzettel. Szerintük ha az üzemanyaggyártók és -forgalmazók végrehajtják a kormány döntését, akkor az tovább erősítheti a Magyarországon megtermelt takarmánykukorica hazai feldolgozását, hozzáadott értéket előállítva és teret biztosítva a hazai innovációnak is. Az iparág fejlődése hozzájárul vidéki munkahelyek teremtéséhez és fenntartásához. Magyarország már ma is meghatározó kukoricatermesztő a régióban és a harmadik legjelentősebb bioetanol-előállító a világon. A szövetség tagjainak az a célja, hogy a takarmánykukoricát, mint az egyik legsokoldalúbban felhasználható terményt, a lehető leghatékonyabban dolgozzák fel, ideértve minden részét. Az üzemek évente 2,4 millió tonna kukoricát vásárolnak fel, és izocukrot, ipari alkoholt, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányt és természetesen üzemanyag minőségű bioetanolt állítanak elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.