Több élelmiszert, kevesebb benzint vásároltunk decemberben

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, az előző decemberhez mérten pedig 4,0 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 9:35
null
Élelmiszerből ugyan többet vásároltunk decemberben, de összességében csalódást keltő az adat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

A vizsgált időszakban az előző év azonos időszakához képest – naptárhatástól megtisztítva – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,3 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent.

Élelmiszerből ugyan többet vásároltunk decemberben, de a korlátozások negatív hatása tükröződik az adatokban
Fotó: Bach Máté

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 9,3 százalékkal lett kisebb . A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes- (3,5 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,8 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (13 százalék), a bútor-, műszakicikk- (20 százalék), a használtcikk- (31százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (32 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,9 százalékkal lett kisebb. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal csökkentek.

2020 decemberében az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1238 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 11 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020-ban az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,0 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

– December a kiskereskedelem szempontjából a legfontosabb hónap, ekkor zajlik a legnagyobb forgalom a karácsonyi bevásárlások miatt. Tavaly decemberben azonban éves alapon csökkent a forgalom, azaz az előző havi adatokhoz képest romlást látunk – kommentálta a friss számokat Regős Gábor. A Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője szerint különösen is negatív meglepetés volt a nem-élelmiszer boltok forgalmának majdnem tízszázalékos visszaesése. – Ez legnagyobb részben a bevezetett intézkedéseknek köszönhető: a korai boltzár már önmagában is csökkentette a forgalmat, de ehhez hozzájárulhatott a korlátozások miatt több szektorban romló gazdasági helyzet, illetve a háztartások pesszimistábbá válása. A kijárási tilalom szintén negatívan hatott a forgalomra, a szűkebb körben töltött ünnepek miatt a háztartások kevesebb ajándékot vásároltak. Ugyanakkor a forgalom csökkenéséhez vezethetett a vírustól való félelem is. Ahhoz, hogy a kiskereskedelmi forgalom ismét növekvő pályára tudjon állni, a korlátozó intézkedések lazítására van szükség – például a boltzár (és a kijárási tilalom) kitolása önmagában is segíthetne a helyzeten, míg a többi ágazat újraindítása a növekvő keresleten keresztül

Élelmiszerből ugyan többet vásároltunk decemberben, de összességében csalódást keltő az adat
Fotó: Bach Máté

– összegezte az elemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.