Több pénz jut az agrárbiztosítások díjtámogatására

Magasabb összegű támogatást kaphatnak a megkötött agrárbiztosítások díjfizetéséhez a gazdálkodók. Az erre a célra elkülönített forrás a napokban az eddigi 5 milliárd forintról 7 milliárd forintra emelkedett.

2020. 08. 13. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírt kaptak a gazdálkodók, az eddigi ötmilliárd forintról ugyanis hétmilliárdra nőtt idén a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás mértéke. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint a módosításnak köszönhetően az agrárbiztosítást kötött termelők magasabb összegű támogatáshoz juthatnak. Ráadásul jobban kihasználhatóvá válik az az ugyancsak az idei évtől érvényes kedvező lehetőség, hogy a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százalékról 70 százalékra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a kifizetett biztosítási díj 70 százalékát kaphatják vissza támogatás formájában a gazdálkodók.

Az öngondoskodás ezen formája az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, a biztosításokhoz pedig 2012 óta – részben európai uniós forrásból – állami hozzájárulás is igényelhető. A kezdeti időszak óta a biztosítható kockázatok köre kibővült, ahogyan a biztosítható növények köre is módosult. A konstrukciók népszerűségét tovább növeli, hogy az agrárkárenyhítési alapból csak azok a gazdák kaphatják meg a teljes összegű hozzájárulást, akik rendelkeznek agrárbiztosítással. Ellenkező esetben kár esetén csak a megítélhető támogatás felére jogosultak. A Mabisz tájékoztatása szerint 2012-ben másfél milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, idén ez az összeg már előreláthatólag eléri a 13 milliárd forintot.

Az előző évekhez hasonlóan a gazdálkodók – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – most is háromféle konstrukció közül választhattak. A díjtámogatásra április 6-a és 15-e között pályázhattak a termelők. A biztosítók adatai szerint a koronavírus-járvány sem törte meg a lendületet ebben a szegmensben. A támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja a tavalyinál is magasabb lehet.

Az öngondoskodás fontosságára máris rámutatott az idei szeszélyes időjárás. A március és június közt eltelt időszakban több, mint ötezer kárbejelentés érkezett, amelyek értéke eléri a négymilliárd forintot. A Mabisz tájékoztatása szerint a társaságok tavaly összesen 7,5 milliárd forintot fizettek ki a támogatott biztosítással rendelkező termelőknek, ami csaknem 38 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A növénybiztosítások körében jelenleg is a jégkár jelenti a termelők számára a legnagyobb veszélyt, ezt követi a vihar, valamint a tavaszi fagy okozta kockázat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.