Történelmi csúcson a cégek derűlátása

Stabil és kiszámítható gazdasági környezetet várnak a vállalkozások a következő egy év során. A K&H kkv bizalmi index két pontot mozdult felfelé, így jelenleg 17 ponton áll, ami az index történetében eddig csupán egyetlenegyszer, tavaly nyáron fordult elő. A pozitív várakozások annak köszönhetők, hogy a cégek a közterhek és a vállalati hitelkamatok következő egyéves alakulását is kedvezően látják.

Magyar Nemzet
2019. 07. 25. 15:29
Team Meeting In Creative Office
Csökkenő hitelkamatokkal kalkulálnak Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleji nagyobb léptékű ugrást követően most szerényebb mértékben ugyan, de tovább javult a cégek hangulata. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozá­sait jelző K&H kkv bizalmi index jelenleg 17 ponton áll, amivel gyakorlatilag megismétlődött az egy évvel ezelőtti csúcshangulat. Az adócsökkentés bejelentése előtt készült felmérés eredménye szerint a vállalkozások jelenleg stabil és kiszámítható környezetet prognosztizálnak a következő egy évre, és nem várnak jelentős változást a gazdasági helyzetüket leginkább befolyásoló tényezőkben. Az enyhe, kétpontos emelkedés annak köszönhető, hogy számottevően javultak a közterhekre és a vállalati hitelkamatokra vonatkozó várakozások.

A különböző méretű cégek közül jellemzően a középvállalkozások hangulata a legjobb, ami most elérte az egy évvel ezelőtti történelmi maximumot, várakozásaik ugyanis 26-ról 36 pontra ugrottak. Ezzel szemben a mikro-, valamint a kisvállalkozások bizalma gyakorlatilag nem változott év elejéhez képest (kilenc és 21 pont). Az ágazatok közül továbbra is az agrárium a legbizakodóbb (35 pont), de jelentősen, 12-ről 18 pontra javult a kereskedelmi társaságok hangulata is, miközben a szolgáltató és az ipari cégek bizalma alig változott év elejéhez képest (15 és 16 pont).

Csökkenő hitelkamatokkal kalkulálnak
Fotó: 123RF

Az index javulásának hátterében az áll, hogy tavaly év végén komoly félelem alakult ki a cégek körében, hogy emelkedni fognak az őket érintő közterhek, most viszont mérséklődtek ezek a negatív várakozások. Év végén a vállalkozások több mint fele (54 százalék) számolt magasabb adókkal és járulékokkal, mostanra viszont ez az arány 34-re csökkent. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb adókkal és járulékokkal tervező cégek aránya is jelentősen, 17-ről 25 százalékra nőtt tavaly év végéhez képest. A vállalati hitelkamatok alakulásával is derűlátóbbak lettek a cégek, hiszen az elmúlt egy évben jellemző két százalék körüli értékhez képest jelenleg 1,4 százalékos kamatnövekedést valószínűsít a szektor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.