Történelmi léptékű válságban van az uniós gazdaság

Történetének legsúlyosabb recessziója vár az Európai Unióra – közölte tegnap Brüsszelben Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, ismertetve az uniós bizottság tavaszi gazdasági előrejelzését, amely már számol a járványhelyzet hatásaival. Eszerint az EU gazdasága 2020-ban 7,5 százalékkal csökken majd, míg az euróövezetben a gazdaság rekordmértékű, 7,75 százalékos zsugorodása jöhet.

2020. 05. 07. 13:00
null
MN_SABLON Fotó: Magyar Nemzet Forrás: Európai Unió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai gazdaság tevékenysége szinte egyik napról a másikra csökkent a harmadára – magyarázta Gentiloni, aki szerint a válság mértéke és a kilábalás gyorsasága is eltérhet a tagállamokban. Rövid távon a legsúlyosabban érintett országok között Spanyolország, Olaszország és Görögország lehetnek: mindhárom – a turizmustól nagymértékben függő – országban csaknem tízszázalékos csökkenés jöhet az idén. A gazdaság növekedésének lassulása bőven az uniós szintű 7,5 százalék felett lehet még Horvátországban, Franciaországban és Írországban is.

Fotó: Magyar Nemzet / Európai Unió

Magyarországon a bizottság az ­uniós átlag alatti, hétszázalékos csökkenést jósol. A brüsszeli várakozások szerint a munkanélküliség mértéke hétszázalékosra emelkedhet a járvány nyomán. A magyar államadósság idén a GDP 75 százalékára nőhet – áll a bizottsági dokumentumban, amely szerint jövőre ugyanez a szám 73 százalékos mértéket ölt. A hazai gazdaság a jelentés szerint 2021-ben már hat százalékkal növekedhet. A bővülés uniós szinten is megközelítőleg hat százalék körül mozog majd, míg az eurózóna esetében 6,3 százalékos lehet a fellendülés mértéke a következő évben.

Az előrejelzések rövid távon tehát súlyosabb gazdasági hatásokkal számolnak az eurózónában. Hazánkhoz hasonlóan olyan, a valutaunióhoz nem tartozó államok is kisebb zsugorodással számolhatnak, mint Lengyelország, Csehország vagy akár Dánia. A tagállamok közötti különbségek miértjét a gazdaságpolitikai biztos nem kívánta részletezni, szerinte ugyanis valamennyi tagállamban jelentős szenvedés várható. A bizottság szerint a számok alakulását jócskán befolyásolhatja az Európában még kitartó járványgóc. Ha a koronavírust mégsem sikerül időben visszaszorítani, a vártnál is súlyosabb válság jöhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.