Tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal harmadik alkalommal hirdeti meg a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző metártendert, az újabb pályázat segítségével ismét bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás Magyarországon.

MTI
2021. 04. 30. 14:26
null
A napelem versenytárs helyett kiegészítő forrás. Jól megfér egymás mellett a két technológia Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két kategóriában írt ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően – jelezte Horváth Péter János, a hivatal elnöke a hatóság pénteki közleményében, amelyet a távirati iroda tett közzé. Eszerint a 0,3–1 megawatt (MW) közötti teljesítménykategóriában évi 50 gigawattóra (GWh) mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel. A nagyobb kategóriában 20 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A nagyobb teljesítménykategóriára pályázók részére évente 250 GWh megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke rámutatott:

a harmadik metártender keretében évi 450 millió forint új támogatás osztható ki maximum 300 GWh áramtermelésre.

A korábbi kötelező átvételi (KÁT) rendszert 2017. január 1-jén váltotta fel a metárrendszer, amelynek keretén belül 2017 és 2026 között összesen legfeljebb 45 milliárd forint éves, új támogatás osztható ki.

A megújuló energiaforrások területén Magyarországon gyors ütemű a fejlődés, az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot
Fotó: Bach Máté

A szakember az első két metártender eredményeiről elmondta: az eddig támogatott beruházások segítségével évente 536 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból, amely évente 250 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni. A legújabb pályázati kiírás révén pedig még tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően mindkét korábbi tender jelentős áresést hozott. A 2020-as metártenderen a korábbi hatósági árhoz viszonyítva 47 százalékos árcsökkenést sikerült átlagosan elérni, több pályázó már a piacon elérhető villamosenergia-árhoz hasonló árat kínált – tette hozzá Horváth Péter János.

Az elnök a közleményben felidézte:

a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és megújuló energiatermelésre – elsősorban naperőművekre – alapozva kilencven százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

A megújulók területén Magyarországon gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek az új naperőművek. Horváth Péter János kifejtette, hogy a megújulók lendületes térnyerése a szabályozói oldalt is kihívások elé állítja, hiszen a naperőművek termelését biztonságosan kell integrálni a meglévő hálózatba. Az ellátásbiztonság érdekében továbbra sem nélkülözhetők a hagyományos technológiák, és ügyelni kell a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások reális összhangjának kiépítésére és fenntartására – fűzte hozzá az elnök.

A tenderre – amelynek során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2021. július 1-jétől 2021. július 30-ig nyújthatók be ajánlatok a kiírási dokumentumban meghatározottak szerint. A pályázati dokumentáció kizárólag elektronikus úton, az erre a célra szolgáló ÁNYK-űrlapon nyújtható be. További információk az energiahivatal honlapján találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.