Tovább kell várni a romániai gázra

Románia energetikai biztonsága szempontjából létfontosságúnak, nagy sikernek nevezte a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázfolyosó első, 497 kilométeres szakaszának megépítését Christina Verchere, az OMV Petrom osztrák olajvállalat ügyvezető igazgatója. Dan Drăgan, a bukaresti gazdasági minisztérium államtitkára jelentette be, hogy befejeződött a gázvezeték építése.

People work at Chevron's drilling site during a media day  in Pungesti
People work at Chevron's drilling site during a media day in Pungesti April 8, 2014. The U.S. Energy Information Administration estimates that Romania and its neighbors Bulgaria and Hungary could between them have 538 billion cubic meters of gas, which would be enough to cover Romania's consumption for almost 40 years. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: BUSINESS ENERGY ENVIRONMENT) - LR1EA480UPK9S Fotó: Bogdan Cristel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázfolyosó egyéves késéssel készült el. A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz csaknem félmil­liárd eurós beruházása több mint harmadának (180 millió euró) költsé­geit az Euró­pai Unió fedezte.

A vezeték egyelőre a dél-romániai Podişortól a bánsági Temesrékásig épült meg, s további munkálatok szükségesek ahhoz, hogy Magyarországgal, illetve Szerbiával megteremtsék az összeköttetést. A Transgaz kötelezettséget vállalt arra, hogy évi legalább 1,75 milliárd köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 mil­liárd köbmétert Bulgária felé. ­2018-ban magyar vállalatok kötötték le a román–magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor tervezett teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres kapacitását.

Munkások a Chevron fekete-tengeri fúrótornyán. Innen juthat a BRUA vezetéken keresztül Magyarországra földgáz
Fotó: Bogdan Cristel / Reuters

Csanádpalotán már tavaly októberben átadták azt a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi, hogy Romániából gázt lehessen szállítani Magyarországra a ROHU gázvezetéken keresztül. A határkeresztező vezeték Románia irányába már ma is képes 1,75 milliárd köbméter gáz szállítására. A beruházást saját forrásból finanszírozó FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint

a ROHU gázvezeték fejlesztése részeként megvalósult csanádpalotai létesítmény fontos mérföldkő a nemzetközi összefogással megvalósuló BRUA gázvezeték projektjében.

A folyosó romániai vezetékét a beruházás második, 2022-re tervezett fázisában építenék tovább – 68,8 millió euróra becsült költségvetésből – Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi gázelosztó pontig. Ekkorra tervezik azt is, hogy a magyar–román kapcsolódási pont kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik.

A BRUA vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő földgáz. A Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatában rejlő – mintegy 42-84 milliárd köbméterre becsült – gázmennyiséget az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV tervezte felszínre hozni,

de a kitermelés nem kezdődött meg, mert a befektetők elégedetlenek azokkal a feltételekkel, amelyeket a román törvényhozás két éve megszabott számukra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.