Turizmus: rekordot ért a biztonság

Magyarország és Budapest egyik legfőbb turisztikai erőssége a biztonság, és ezt az értéket a jövőben is meg kell védenünk. A turizmus növekedése ugyanis akkor tud folytatódni, ha Magyarország biztonságos ország marad — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a kedden megjelent, 2018. évi utasforgalmi statisztikákat értékelve mondta ezt annak kapcsán, hogy néhány napja Budapestet választotta a nemzetközi utazóközönség Európa legjobb úti céljává. Közölte: napokon belül új strandfejlesztési programot jelentenek be, és a megerősített állami szerepvállalásnak köszönhetően elkezdődhet a balatoni hajózás fejlesztése.

2019. 02. 13. 9:30
null
Guller Zoltán: Mi, magyarok is többet utazunk Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2018-ban kiemelten erős évet zárt a hazai turisztikai szektor. Megdőltek az eddigi forgalmi rekordok, hazánk pedig népszerűbb, mint valaha. Soha ennyi turista nem járt még Magyarországon, mint tavaly, Budapestet pedig a közelmúltban a nemzetközi utazóközönség a legjobb európai desztinációnak választotta meg.

Kedden tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi forgalmi adatait, így teljes képet kaphattunk arról, hogyan is alakult a magyar turizmus-vendéglátás tavaly. A számok azt mutatják: a korábbi rekordokat is túlszárnyalva tavaly mintegy 650 ezer fővel több, összesen 12 és fél millió vendéget és egymillióval több, csaknem 31 millió vendég­éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

– Ezzel minden idők legjobb turisztikai évét könyvelhettük el, soha ennyi turista nem járt még hazánkban, mint tavaly. A biztonságos, folyamatosan fejlődő Magyarországra egyre többen érkeznek külföldről, de azt is fontos kiemelni, hogy mi, magyarok is többet utazunk, mint korábban – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: 2018-ban a belföldi turizmus volt a növekedés motorja. Több mint 350 ezerrel több magyar tudott tavaly elmenni itthon üdülni, ez a szakember szerint jól tükrözi, hogy a magyar családok lehetőségei bővülnek, többen, többet tudunk pihenésre költeni. A jó belföldi eredmények mögött ott van a Szép-kártya is, amivel kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy az adójogszabály-változásoknak köszönhetően jelentős Szép-kártya forgalom emelkedést vár az idei évtől.

Hatalmas elismerés, hogy a nemzetközi utazóközönség Budapestet szavazta meg a legjobb európai úti célnak. Már eddig is a tíz legjobb desztináció egyikeként tartottak minket számon a kontinensen, most pedig az előző évi nyolcadikról sikerült az első helyre ugrania Budapestnek. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar főváros az egyik legbiztonságosabb nagyváros Európában – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Emlékezetes, a múlt héten az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet azt közölte, hogy Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat. Több mint félmillióan voksoltak kedvenc európai úti céljukra, a közönségszavazáson a magyar főváros lett az első. Az EBD szerint egyetlen korábbi győztes sem kapott ekkora nemzetközi támogatást, ekkora mennyiségű, saját országán kívülről érkező szavazatot, a Budapestre adott szavazatok 77 százalékát Magyarország határain kívül adták le.

Guller Zoltán szerint az elért eredmények önmagukért beszélnek.

– Nekünk, akik a turizmust, a vendéglátást nem foglalkozásunknak, hanem hivatásunknak tekintjük, a legfontosabb az, hogy átadjunk másoknak abból az élményből, amit Magyarország jelent nekünk. Azért dolgozunk, hogy megoszthassuk Magyarország iránti szeretetünket – fogalmazott az MTÜ vezérigazgatója. Szavai szerint a külföldi turisták első számú célpontja Budapest, azonban szeretnék a fővárosba érkező turistáknak megmutatni a magyar vidék értékeit is, a vendégforgalmat pedig térben és időben elnyújtani.

– Szeretnénk a vendégeket egy-egy nappal tovább marasztalni, és elcsábítani őket Budapesttől távolabb, az ország többi szegletébe is. Ennek érdekében soha nem látott mértékű fejlesztések indultak országszerte, fejlesztjük a szálláshelyeket, az éttermeket, a turisztikai attrakciókat és az infrastruktúrát is – mondta Guller Zoltán.

Az MTÜ vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évben több mint ezer turisztikai fejlesztés indul el, amelynek nagy része még ebben az évben be is fejeződik. Folytatódik a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program, idén a Dunakanyar és a Debrecen–Hortobágy–Hajdúszoboszló–Tiszta-tó térség szállásai, illetve a szállodák előtt nyílik támogatási lehetőség a fejlesztéseikhez.

Elmondta: a turisztikai ügynökség hamarosan bejelenti a legújabb strandfejlesztési programot, amelynek köszönhetően már az idei nyári szezonban is egyre több helyen találkozhatunk megújult, magasabb színvonalú vagy akár új lehetőségekkel a Dunakanyarban és a Tisza-tó térségében, és folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is. Úgy folytatta, nagy újság a magyar tenger rajongóinak, hogy a fokozott állami szerepvállalás eredményeképpen megvalósulhatnak a balatoni hajózás régóta esedékes fejlesztései: a hajópark korszerűsítése és bővítése, a szolgáltatás színvonalának emelése, a jelenkori elvárásai­hoz és az igényekhez igazodó menetrendekkel és kapacitással.

A magyar államot a vállalatban az MTÜ fogja képviselni, ami részt vesz a Bahart fejlesztéseinek koordinált és hatékony megvalósításában. Emellett a többi kiemelt turisztikai fejlesztési térségben is folytatódnak a fejlesztések. Például több mint negyvenmilliárd forint értékben fejlődnek természeti és kulturális örökségi helyszínek, a beruházások többsége már az idei évben a megvalósulás szakaszába lép. Guller Zoltán a teljesség igénye nélkül sorolt néhány példát: következik a Badacsony és Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése, gyógyhelyfejlesztés Balatonfüreden, Debrecenben és Hajdúszoboszlón, emellett a Balaton-felvidéki nemzeti park rejtett kincseinek bemutatása.

Guller Zoltán: Mi, magyarok is többet utazunk Fotó: Éberling András

Ezenkívül napirenden van a kerékpáros turisztikai szolgáltatás fejlesztése a Balaton, Sopron–Fertő, Hortobágy és a Felső-Tisza térségében, a felső-tiszai vízi turisztikai fejlesztés, illetve élménypontok kialakítása Tokaj-Hegyalján, továbbá a zempléni és abaúji várak fejlesztése és még hosszan lehetne sorolni a 2019. évben meginduló beruházások listáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.