Új napelemparkot adtak át Pakson

Újabb, nagy kapacitású napelemparkkal bővült Magyarország áramtermelő létesítményeinek sora. Ezúttal a paksi atomerőmű szomszédságában avatták fel a 20 megawattos napelemparkot, amelynek segítségével évente 22 ezer tonnával csökkenthető a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége.

2019. 03. 06. 11:31
null
Az MVM-csoport beruházása jelenleg az ország legnagyobb kapacitású fotovoltaikus létesítménye Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét átrendeződött az ország legnagyobb napelemparkjainak rangsora: a listavezető már a 20,6 megawatt (MW) beépített kapacitású paksi fotovoltaikus létesítmény, amely az atomerőműtől néhány kilométerre épült meg az elmúlt néhány hónap során. Az MVM-csoport beruházása 51 hektáron terül el, több mint 74 ezer polikristályos napelemtáblából áll, átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint húszezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti.

Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be. Az új létesítmény segítségével évente 22 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, összevetve azzal, ha az ott megtermelt áram mennyiségét fosszilis energiahordozók segítségével állítanák elő.

Az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programja keretében mintegy kilencmilliárd forintból épült meg a létesítmény. A fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig uniós támogatásból finanszírozta a holding megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. (korábbi nevén MVM Hungarowind Kft.). A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Az MVM-csoport beruházása jelenleg az ország legnagyobb kapacitású fotovoltaikus létesítménye
Fotó: Havran Zoltán

A keddi átadón Kaderják Péter rámutatott: a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait. Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint Paks mostantól nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló energia magyarországi központja. Hozzátette, hogy a jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető (a rezsicsökkentés eredményeit fenntartó) energetika áll.

A kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz az MVM-csoport országszerte épülő napelemparkjai szorosan illeszkednek. A társaság célja Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalatává válni, miközben hozzájárul az ellátásbiztonságához, az európai uniós és egyéb nemzetközi éghajlatvédelmi, klímapolitikai célkitűzések teljesüléséhez – erről Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt. A társaság által építendő 110 napelemes létesítmény összkapacitása meghaladja a 100 MW beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, a szóban forgó mennyiség mintegy ötvenezer háztartás, azaz több mint százezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd.

A legnagyobb napelemparkok rangsorában a második szintén az MVM-csoporté, a Felsőzsolca melletti áramtermelő beépített kapacitása 19,9 MW. A harmadik legnagyobbat (17,6 MW) a MET holding üzemelteti Százhalombattán, míg a negyedik a mátrai erőmű mellett működik, 16 MW-os kapacitással.

Energiahatékonysági szerda

Magyarországon az elmúlt évtizedben az energiahatékonyság javítása központi kérdéssé vált a hazai ingatlanok megújítása során – közölte felmérésekre hivatkozva a Magyar Energiahatékonysági Intézet a mai energiahatékonyság napja apropóján. Mint írták, a családok kétharmada ma elégedetlen annak az épületnek az állapotával, amelyben él, és a tervek között fontos szerepet kapnak azok, amelyek az energiafelhasználás csökkentését célozzák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.