Új vezérigazgatóval lép új útra a Siemens

Csaknem húsz évig dolgozott a Siemens Zrt. vezető pozícióiban Dale A. Martin, aki május 1-jétől Jeránek Tamásnak adja át az elnök-vezérigazgatói posztot. Az elmúlt években a Siemens nemzetközi szinten is átalakult, csakúgy, mint a magyarországi cégcsoport. A leköszönő és az új vezető a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjúban az évtizedek tapasztalatairól, valamint a technológiai forradalom, a környezet- és klímavédelem mentén formálódó jövőről beszélt.

2021. 04. 21. 14:55
null
Jeránek Tamás, Siemens Zrt. elnök-vezérigezgató Fotó: https://vegeldaniel.com Forrás: Siemens
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért döntött tizenegy év után úgy, hogy átadja a stafétát?

Dale A. Martin: Miután csaknem harminc éve dolgozom a Siemensnél, alapos mérlegelés, megfontolás nyomán döntöttem így. Gazdasági igazgatóként kezdtem Magyarországon 1992-ben, majd három év tokiói és hat év szlovákiai megbízatás után 2010-ben tértem vissza Budapestre elnök-vezérigazgatóként. Harminc év alatt rengeteget változott a világ és benne a Siemens is. Az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül, az anyahajóból kisebb egységekből álló, mozgékony flotta jött létre. Átszerveztük a magyarországi cégcsoportot is; a korábban közös vezetés alatt működő üzletágak itt is külön cégként folytatják. Ennek utolsó lépéseként tavaly a Siemens Energy Kft.-be csoportosítottuk át az energiatermeléssel foglalkozó tevékenységünket. A globális szintű átalakulás nyomán idén februárban új vezető vette át a Siemens AG irányítását. Ezért úgy döntöttem, hogy az új fejezet kezdetére átadom a stafétabotot Jeránek Tamásnak, akire hosszú ideje utódomként tekintettem, hiszen 2012 óta vezeti sikeresen a digitalizációs és automatizálási termékekkel foglalkozó Digital Industries üzletágunkat.

– Milyen további érvek szóltak Jeránek Tamás kinevezése mellett?

D. A. M.: Az ő irányítása alatt a Digital Industries üzletágunk jelentősen növelte a forgalmát, és megduplázta a területen dolgozók létszámát. Nagyszabású digitalizációs projekteket vittünk végbe több nagy autóipari, gumiipari, gyógyszeripari, vegyipari, fémipari és cementipari megrendelőnél. Jeránek Tamás 2020 óta az igazgatóságunk tagja, és sokéves személyes ismeretségünk alapján meggyőződésem, hogy biztos kezekbe adom át a cég vezetését.

Jeránek Tamás: Több mint egy évtizedes felső vezetői múltam van, a Siemens előtt a saját vállalkozásomat építettem, illetve a Schneider Electricnél töltöttem be vezetői pozíciókat, mielőtt a Siemenshez jöttem. Villamosmérnöki diplomámat a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, gazdasági mesterdiplomámat pedig a Corvinus Egyetemen szereztem.

Dale A. Martin szerint a társaság aktív magyarországi szerepvállalása kapcsán az innovációt, a duális oktatást és a fenntarthatóságot emelte ki
Fotó: Siemens

– Mi a vállalat szerepe Magyarország nemzetgazdaságában, milyen örökséget visz tovább az új vezetőség?

J. T.: A Siemens-csoport ma több mint négyezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon: piacvezető a gyógyászati technológia és a digitális egészségügy terén, illetve a vasúti és közúti szállítás intelligens mobilitási megoldásainak a vezető szállítója. De jelen vagyunk az informatika, valamint az energia, és ezen belül a megújuló energia termelésében és átadásában, valamint az elektromosautó-hajtásrendszerek fejlesztése és gyártása terén is.

D. A. M.: Valójában itt egy szép, több mint százharminc éves örökségről van szó. Kezdetben a Siemens olyan fejlesztéseket valósított meg Magyarországon, mint az első villamos, a rádióállomás vagy az automata telefonberendezés. Továbbra is aktív a szerepünk az ország modernizálásában, például kulcsrakészen átadtuk Magyarország leghatékonyabb kombinált ciklusú gázerőművét Gönyűn, Vectron mozdonyokat szállítottunk a GYSEV-nek. Mi építettük ki az M4-es metróvonal automatikus vonatvezérlését, áramellátását és kommunikációs rendszerét is. Ha az elmúlt évek három legfontosabb eredményét kellene megneveznem, akkor az innovációt, a duális oktatást és a fenntarthatóságot említeném.

– Ezek az egyre gyakrabban elhangzó fogalmak hogyan kapcsolódnak össze?

D. A. M.: Mindhárom a jövőről szól. A technológiai forradalom, valamint a környezet- és klímavédelem hatására olyan új, innovatív technológiák születnek, amelyek speciális szaktudást követelnek. A vállalat működésének több mint százhetven éve alatt elébe ment a változásoknak. Ezt támasztja alá az is, hogy Európában 2018-ban és 2019-ben a Siemens jegyeztette be a legtöbb szabadalmat. Bár 2020-ban csak másodikak lettünk, ez még erősebben ösztönöz arra, hogy visszalépjünk a dobogó legfelső fokára.

Az ipar 4.0, az okosinfrastruktúra-projektek, valamint a kutatás-fejlesztési feladatok lesznek Jeránek Tamás fókuszában
Fotó: Siemens

– Mi valósult meg a technológiai megújulás terén Magyarországon a vállalat révén?

D. A. M.: Az innováció területéről kiemelném az elektromos repülőgép-hajtásrendszerrel foglalkozó részlegünk elindítását. Mindössze öt év alatt hoztuk létre ezt a száz szakembert foglalkoztató üzletágat, amelyet 2019 szeptemberében a Rolls-Royce vásárolt meg. A duális szakképzést a sikeres német modell alapján a magyarországi Siemensnél már 1996-ban elindítottam, ami több nekifutás és újraindítás után eredményesnek bizonyult. Saját képzési központunkat 2014-ben avattuk fel, ez mára a németországi után a világ második legnagyobb szakképzési intézménye. A BME-ről és az Óbudai Egyetemről vannak felsőfokú duális képzésben részt vevő hallgatóink is, gazdasági területen pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemmel adunk ki közös diplomát. A természeti környezetünkre is odafigyelünk – már a kilencvenes évek elején parkosítottuk a Gizella úti épületegyüttesünket, elsőként hoztunk létre nagy felületű zöldtetőt is, amelyet később napelemekkel szereltünk fel. Huszonöt évvel ezelőtt ez igazi újdonságnak számított Magyarországon.

– Milyen irányt vesz most a vállalat, mely területeken szeretné megtalálni a gazdasági számításait?

J. T.: Az ipar 4.0 víziójának a hazai megvalósítása, az okosinfrastruktúra-projektek, valamint a kutatás-fejlesztési feladatok lesznek a fókuszban, ezeket a területeket szeretném fejleszteni és bővíteni.

D. A. M.: Olyan technológiákat, megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel ügyfeleink jelentősen mérsékelhetik energiafelhasználásukat és szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez a fő iránya az Európai Unió új növekedési stratégiájának, a Green Dealnek is, amelyben kiemelt szerepet kap a klímasemlegesség, a körforgásos gazdaságra való átállás és a környezet védelme. Mindezek mellett a digitális transzformáció és a robotika is üzleti lehetőséget jelentenek.

– Dale A. Martin aktív szerepet vállalt több gazdasági, társadalmi szervezet munkájában is. Legutóbb március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Folytatja a munkát ezeken a területeken?

D. A. M.: Magyarországon igazán befogadó és támogató környezetre találtam. Ez lehetővé tette, hogy a Siemensen túl szerepet vállaljak a NémetMagyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában és a Nemzeti Versenyképességi Tanács munkájában is. Az elismerések valójában motivált, értékes célokat megvalósító csapatok teljesítményét dicsérik. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a partnereinknek és a kollégáimnak, akikkel az elmúlt esztendőkben dolgozhattam Magyarországon. Magyar feleségemmel úgy tervezzük, hogy itt folytatjuk az életünket. Ami pedig a munkát illeti, nem szeretek ölbe tett kézzel ülni. Szeretnék az ipari innováció, oktatás és fenntarthatóság terén továbbra is segíteni, maradandó értéket teremteni.

– Milyen tervekkel lát munkának a cég új vezetője?

J. T.: Kihívásokban és lehetőségekben nincs hiány. A hagyományos értelemben vett ipari nagy játékosból, konszernből modern high-tech céggé vált a Siemens. Emelni fogjuk a szolgáltatási színvonalat, amihez innovációra van szükség. A közép- és a felsőfokú képzésekben továbbra is keresni fogjuk az együttműködési lehetőségeket, hisszük, hogy az oktatásban is van feladatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.