Újabb csúcson az arany ára

Nyolc év után most megdöntötte korábbi csúcsát az arany ára dollárban számolva, miután euróban ez már korábban megtörtént. Az alacsony kamatok, a fedezetlen amerikai pénzkibocsátás és a geopolitikai feszültségek növelik a nemesfém keresletét.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 29. 10:01
Perth, 2011. augusztus 9. Aranyrudak láthatók a perthi pénzverdében, Ausztráliában. Az amerikai gazdaság hosszú távú adósosztályzatának a rontása, az amerikai és európai recessziós félelmek illetve a New York-i tõzsde augusztus 8-i, öt százalékot meghaladó értékvesztése által befolyásolva az arany ára rekordmagasságba emelkedett. (MTI/EPA/Tony McDonough) Fotó: Tony McDonough Forrás: MTI/EPA/Tony McDonough
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte, sőt meghaladta az arany ára a 2011-ben elért 1910 dolláros értéket, vagyis új történelmi csúcsra érkezett. Nem véletlen, hogy most jött el ennek az ideje, hisz a járvány márciusi kezdete óta elképesztő dollármennyiséget bocsátott ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korlátlan értékpapír-vásárlási programjával, miközben a kormányzat költekezése miatt az amerikai államadósság rendkívül gyorsan növekszik. A dollárban elérhető hozamok ugyancsak a jegybanki kötvényvásárlások miatt minden korábbinál alacsonyabbak lettek, a tízéves amerikai állampapír hozama ráadásul 0,6 százalék.

Mindez önmagában is hatalmas keresletet jelent az arany iránt, de az amerikai–kínai geopolitikai feszültségek a kínai jegybankot arra ösztönözhetik, hogy eladjon amerikai államkötvényeiből, és devizatartalékain belül növelje az arany súlyát. Ez a trend már a 2008-as válság óta jellemző sok jegybanknál: jelentős aranykészletet vásárolt a kínai mellett az orosz és a török jegybank is, de a Magyar Nemzeti Bank is megtízszerezte aranytartalékát 2018 őszén.

Érdekesség, hogy euróban mérve már év elején megtörtént a mindenkori csúcs elérése és meghaladása, ami az euró/dollár keresztárfolyam hosszú távú változásának köszönhető.

A nagy kérdés az, hogy a frissen elért csúcs jelent-e megállót az árnak vagy az tovább robog, mintha mi sem történt volna. Ilyen szintek elérésekor az árfolyam rendszerint elidőzik egy darabig a szint körül, esetleg többször visszaesik onnan, és csak utána dől el, hogy végül tartósan alatta marad vagy kitör.

Most a válság és a rá adott amerikai monetáris és fiskális politikai válasz, azaz a szinte korlátlan dollárnyomtatás miatt különleges a helyzet, ami a további drágulás mellett szól, bár ez az elnökválasztás után változhat, illetve egy koronavírus elleni vakcina piacra kerülése is fordíthat a piacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.