Újra fut a sikeres Magyar multi program

Megnyílt csütörtökön a Magyar multi program újabb előminősítési szakasza, amelyre a legfeljebb közepes méretű vállalkozások jelentkezhetnek a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett. A 2019-ben kezdődött program idei folytatásához várhatóan 10-12 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, s mintegy ötven új vállalkozás befogadásával számolnak.

Horváth Éva
2020. 03. 06. 15:24
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar multi program második jelentkezési körében is a kedvező növekedési kilátású, legfeljebb közepes méretű cégeket várják a pályázat kiírói, amelyek nemzetközi nagyvállalattá fejlődve is kötődnének az országhoz, és a magyar munkavállalókra alapozva járulnának hozzá a térség felvirágoztatásához. A programban való részvételre kiválasztott vállalkozások egyedi, kifejezetten a számukra kialakított, magas színvonalú fejlesztési segítséget kapnak. Ezáltal hatékonyan növelhetik nemzetközi versenyképességüket, és építhetik márkájukat. Legyen szó szervezetfejlesztésről, folyamatfejlesztésről, üzleti tervezésről vagy szolgáltatások, termékek fejlesztéséről, szoros partneri együttműködésben megkapnak minden szakmai támogatást, amire szükségük van. A feldolgozóipari cégek komplex projektjeik megvalósításához is igénybe vehetnek forrásokat, eszközfejlesztést is végrehajtva. A Magyar multi programba történő regisztráció és az előminősítési folyamatban való részvétel azonban feltétele a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférésnek.

A vállalati technológiafejlesztéshez az állam más pályázatokat is kínál, a jelentkezőket a költségvetési források mellett uniós támogatások is segítik. Utóbbiak közül érdemes kiemelni a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejleszté­seit segítő és az energiahatékonysági iparban érdekelt cégek támogatását. A kormány emellett a beszállítófejlesztési programra évi hárommilliárd forintot, az Irinyi-terv iparstratégiai támogatásaira évi két és fél milliárd forintot biztosít.

A programba csak olyan vállalkozások vonhatók be, amelyeknek a kevésbé fejlett régiókban (vagyis a Közép-magyarországi régión kívül) van székhelyük, telephelyük vagy fiókteleppük, és a fejlesztést ott tervezik megvalósítani, illetve fejlesztési igényük nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati vagy néhány egyéb tevékenységre irányul.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kidolgozta a Nemzeti tőkekifektetési programot is, amely földrajzi korlátozás nélkül támogatná magyar vállalkozások külföldi beruházásait. A nemrég indult nyugat-balkáni befektetési támogatás keretösszegét a pályázatok sokszorosan túllépték, és jelentős érdeklődés övezte az exportfejlesztési pályázatot is, ezért néhány hónapon belül megjelenhet a folytatása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.