Változások jönnek a katánál?

Jakubász
2019. 11. 15. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) alkalmazása mögött sok esetben bújtatott munkaszerződés van – többek között erre hívta fel tegnapi ülésén a pénzügyminiszter figyelmét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége. Az MKIK elnöke, Parragh László ezzel kapcsolatban a távirati irodának azt mondta: sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy a katás adózást válasszák, így az érintettek vállalkozóként adóznak.

– A munkavállaló szempontjából a bújtatott konstrukció hátránya, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz. Ez rövid távon nem tűnik kockázatosnak, de a későbbi életminőség szempontjából gondot jelenthet – tette hozzá az elnök. Úgy vélte: a kata jó megoldás, méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződés problémáját.

Megszólalt az ügyben a pénzügyminiszter is. Varga Mihály – szintén az MTI-nek – arról beszélt: a szaktárca vizsgálni fogja a kisadózó vállalkozások tételes adózásának gyakorlatát az MKIK javaslataival együtt, mivel egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem lehet cél. A tárcavezető hozzátette: a kamarának olyan javaslatai vannak, amelyekkel módosítani kívánják a katás adózás versenyképességet rontó elemeit, s amelyek megakadályoznák az adónem visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatásnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.