Változtak a feltételek a szállásszolgáltatásban

A jövőben a szállásszolgáltatás csak olyan szálláshelyen folytatható, amelyik rendelkezik ilyen szoftverrel – ennek meglétét már a tevékenység bejelentésekor igazolni kell dokumentumokkal.

Munkatársunktól
2019. 07. 09. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszerűsítették az eddig ismert szálláshely-szolgáltatási tevékenységek pontos leírását azzal a több, turisztikai tárgyú rendelkezést módosító kormányrendelettel, amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), azaz a július 1-je óta működő digitális adatgyűjtő központ bevezetését kíséri. Ismert: valamennyi magyarországi szálláshelynek az idén kötelezően csatlakoznia kell az új adatszolgáltató központhoz, ehhez be kell szerezniük a szükséges szálláshelykezelő szoftvert.

A jövőben ugyanis a szállásszolgáltatás csak olyan szálláshelyen folytatható, amelyik rendelkezik ilyen szoftverrel – ennek meglétét már a tevékenység bejelentésekor igazolni kell dokumentumokkal. Azokra a vállalkozásokra, amelyek elmulasztják kötelezettségüket, százezertől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

A kormányrendelet néhány esetben módosítja az egyes kategóriákra vonatkozó üzemeltetési feltételeket is, illetve például kibővíti a jegyzők ellenőrzési jogkörét. A jegyzők feladata lesz az, hogy a turisztikai adatszolgáltató rendszerhez történt csatlakozást ellenőrizzék a piacon, sőt évente ellenőrzési tervet kell készíteniük, amelyet meg kell küldeniük az NTAK-nak is.

A szálláshelyeket minimum hatévente ellenőrizniük kell a jegyzőknek, saját hatáskörben vagy az NTAK kezdeményezésére. Ha az érintett település önkormányzata ezt elmulasztja, akkor az üdülővendégektől az előző évben beszedett idegenforgalmi adót nem fordíthatja turisztikai feladatok finanszírozására.

A legnagyobb változás az egyes kategóriáknál a magánszálláshelyeket érinti, mert a rendelet immár különválasztja ezeket az úgynevezett közösségi szállásoktól, ahol az egy szobában található ágyakat jellemzően külön-külön is hasznosítják – a szobákból legalább három van, ágyakból pedig 12. Az Airbnb jellegű szálláshelyek számára a rendelet előírja, hogy az év végéig – minden más szolgáltatóhoz hasonlóan – csatlakozniuk kell az NTAK-hoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.