Van lehetőség eleget tenni a babaváró hitel előírásainak az igénylés előtt

Nagy az érdeklődés a hétfőn induló babaváró támogatás iránt, de a pontos feltételekkel nem minden érintett van tisztában. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az igénylést megelőzően jó eséllyel el lehet intézni, hogy még a legszigorúbbnak tűnő előírásoknak is megfelelhessünk.

2019. 06. 30. 6:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a legkedvezőbb hitelkonstrukció lesz az állami támogatással jövő héttől elérhető babaváró hitel, igénylését szigorú feltételekhez kötötték, amelyeket nem minden érintett ismer pontosan – hívta fel a figyelmet elemzésében a Money.hu.

A portál kalkulátorát eddig 12 ezer felhasználó vette igénybe, adataik alapján kiderült: több mint kilencven százalékuk megfelel a babaváró hitel alapvető feltételeinek. Ilyen például a büntetlen előélet, a hároméves társadalombiztosítási jogviszony, az első házasság és a magyarországi lakcím. A leendő igénylők 24 százaléka viszont nem jogosult a hitelre azért, mert nem házas, de szintén 24 százalék azok aránya, akik köztartozásuk miatt nem élhetnek a lehetőséggel. Rossz adósnak minősül 28 százalékuk, azaz szerepel a központi hitelnyilvántartó rendszerben (KHR). Egy minapi módosítás révén ugyanakkor a KHR-listán szereplők elmaradásaik rendezését követően azonnal igényelhetik a babavárót. Trencsán Erika, a cég szakértője is hangsúlyozta a legkeményebbnek tűnő feltételek kapcsán, hogy nem kizárt azok igénylés előtti rendezése.

A júliusban születendő gyermekek világrajövetele után is be lehet nyújtani a kérelmet
Fotó: Havran Zoltán

A következő három évben meghaladhatja a százmilliárd forintos nagyságrendet a folyósított babaváró hitelek összege, ami nyolcmillió forintos átlagos támogatási összeggel számítva is több tízezer igénylést jelent majd az időszakban – mutatott rá a Duna House Hitelcentruma. Úgy számolnak, hogy a támogatás jelentős részét valamilyen ingatlancélra használják fel a családok, de más kölcsönök előtörlesztése is várható.

A Magyar Nemzet pénteki számában ismertetett könnyítésekről Novák Katalin is nyilatkozott a közmédiának.

– Készen állunk arra, hogy július 1-jével zökkenő­mentesen induljon ez a támogatási forma – jelentette ki a család- és ifjúságügyi államtitkár. Mint kifejtette, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében nem a szerződéskötést, hanem az igény benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást. Hozzátette, a júliusban születendő gyermekek esetében az sem baj, ha a kérelmet a gyermek születése után nyújtják be.

A babaváró támogatással együtt a családvédelmi akcióterv további három eleme lép életbe július 1-jével: a kedvezményes csokos hitel kiterjesztése használt lakásokra, a jelzáloghitelek nagyobb arányú elengedése és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.