Védett nagycsaládosok

A cél, hogy a kedvezőtlen hatások minél kevésbé érintsék a gyermeket nevelő szülők megélhetését.

2020. 04. 17. 7:32
null
A támogatások is segítik az anyagi biztonság megőrzését Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A veszélyhelyzetben biztosított különleges jogköreit is felhasználva a kormány gyors és hatékony intézkedéseket hozott a családosok, ezen belül kiemelten a nagycsaládosok védelmében, hogy a járvány várható kedvezőtlen hatásai minél kevésbé érintsék a gyermeket nevelő szülők megélhetését, anyagi biztonságát” – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára minapi parlamenti válaszában. Az LMP-s Hohn Krisztina Hogyan segítenek a nagycsaládosoknak a veszélyhelyzet idején? címmel feltett írásbeli kérdésére Rétvári kiemelte a hiteltörlesztési moratórium elrendelését, mely a március 19-e előtt felvett kölcsönökre az év végéig szól. A rendelkezés a családtámogatásokra (babaváró hitel, a családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető kamattámogatott lakáskölcsön) is vonatkozik, sőt, a diákhitelre is.

A babaváró támogatást a jelzett időpontig 62 ezer, a csok mellé járó kölcsönt 32 ezer család vette fel. Rétvári Bence megjegyezte: ez a csaknem százezer család havonta ötvenezer forintot spórolhat meg, vagyis az év végéig félmillió forint megfizetése alól mentesülhet. – A kormány a magyar családok érdekében – a babaváró kölcsönhöz, a csokos kölcsönhöz és a diákhitelhez kapcsolódó, december 31-ig tartó hitelmoratórium alatt – összesen 63 milliárd forintot hagy a háztartások közös kasszájában – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy a jövőben felvett, nem zálogfedezetű fogyasztói hitelek teljes hiteldíjmutatója nem haladhatja meg az alapkamat öt százalékponttal növelt értékét.

A támogatások is segítik az anyagi biztonság megőrzését
Fotó: Havran Zoltán

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány a veszélyhelyzet végéig meghosszabbította a jogosultságot a gyedre, a gyesre és a gyermeknevelési támogatásra (gyet). Szerinte az is nagy segítség a családoknak, hogy szünetelnek az adóvégrehajtások, a kilakoltatások, és a lejárt adótartozások megfizetése alól is haladékot kapnak az érintettek. – Az egyén, a családok és az egész társadalom érdekét az szolgálja legjobban, ha minél többen meg tudják tartani a munkájukat, nem az, ha visszavezetjük a 2010 előtti segélyezésre alapuló társadalmi rendszert – szögezte le Rétvári Bence, kitérve a munkahelyvédelmi intézkedésekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.