Véget ért egy fejezet

Az európai uniós kötelező monitoring lezárásával véget ért az MKB pénzügyi csoport négy évet átfogó restrukturálása. A bank portfólióját jelentős mennyiségű, nemkívánatos elemtől kellett megtisztítani; a szerkezeti átalakításhoz az állam 32 milliárd forintos támogatást adott, Brüsszel pedig komoly elvárásokat támasztott.

Horváth Éva
2020. 06. 16. 8:36
null
Balog Ádám: Hatékonyabb bank jött létre Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hosszú, küzdelmes, és most már végre kimondható: sikeres időszakon vagyunk túl – fogalmazott tegnap Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, amikor bejelentették, hogy öt év után lezártnak tekinthető a hitelintézet szerkezetátalakítása.

A szanálás 2014 végén kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése nyomán. Az állományok megtisztítása érdekében túl kellett adni az értékesíthető elemeken, jelentősen kellett mérsékelni a működési költségeket, egyszersmind javítva a csoporthoz tartozó leányvállalatok hatékonyságát is. A feladat végrehajtására Balog Ádámot kérték fel, az Európai Unió egy kisebb és hatékonyabb bank létrehozását várta el a vezetőségtől. Az unió által támasztott konkrét intézkedések között szerepelt a mérlegfőösszeg csökkentése is, le kellett mondani a piaci részesedés és a hitelkihelyezések egy részéről, továbbá el kellett adni az akkor még állami tulajdonban lévő bankot.

Balog Ádám: Hatékonyabb bank jött létre
Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon

Az elnök-vezérigazgató jelezte: a kötelezettségek teljesítése mellett, a szanálás során fokozták az eredménytermelő képességet, átalakították a hitelintézet szerkezetét a fiókhálózattal együtt, és új digitális stratégiát alkottak. Mindezek mellett a bank részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére.

– Az EU-nak tett vállalások két fő csapásirány mentén születtek, a versenyképesség megtartásáért és fokozásáért, illetve a hosszú távú életképesség megteremtéséért – mutatott rá a bank EU-vállalások teljesítéséért felelős vezérigazgató-helyettese, korábban a bank szanálási biztosa. Nyemcsok János jelezte: az MNB döntése után az MKB már 2015-ben húsz százalékkal csökkentette költségeit, 2016-ban pedig már nyereséges volt.

Az elmúlt hónapban közölték, hogy közös pénzügyi holdingtársaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MKB Bank az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankkal, hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét. Az együttműködéshez a Budapest Bank Zrt. is csatlakozott. A hitelintézetek esetleges fúziójáról később döntenek.

Javuló eredmények

Az MKB-csoport tavaly 44,1 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami több mint 75 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A tőkemegfelelési mutató 2019 végén 22,6 százalékos volt, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 4,3 százalékra csökkent a 2018-as 8,4-ről. A csoport korrigált konszolidált adózás utáni eredménye 7,9 milliárd forint volt idén az első negyedévben, 5,5 milliárd forinttal, 230 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.