Veszélyes az online megfélemlítés

Manapság a digitális térben leselkedik mind több veszély főként a fiatalokra, akik a statisztikák szerint akár napi 10-11 órát is a „neten lógnak”.

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 15:34
Two cute little sisters playing outdoor mobile game on their smart phones.
Leginkább a kiskorúakat érintik a támadások Fotó: Irina Belcikova Forrás: 123FR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság a digitális térben leselkedik mind több veszély főként a fiatalokra, akik a statisztikák szerint akár napi 10-11 órát is a „neten lógnak”.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a nem megfelelő internethasználatnak számos árnyoldala van, amelyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik.

Leginkább a kiskorúakat érintik a támadások
Fotó: 123FR

A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak, ám online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes, ráadásul a kicsik érzelmileg sebezhetők.

A biztonságos digitális szocializációért a felnőttek, a szülők felelnek – hívta fel a figyelmet Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT-

biztonsági szakértője.

Látható, hogy a millenniumi nemzedék tagjainak az internet nem eszköz, hanem élettér.

Azonban a felnőtteknek kell odafigyelniük arra, hogy a határok és korlátok nélküli, túlzottan engedékeny online jelenlét nemcsak komoly függőséget okozhat, hanem személyiségtorzuláshoz is vezethet.

A virtuális információáradat hatására ugyanis fokozatosan gyengül a fiatal szervezet valóságérzete, beszűkülnek az érzelmek, és gyengül az élőbeszédes kommunikáció, ellenben egyre emelkedik az online tartalmaktól elvárt izgalmi ingerküszöb.

Az online tér egyik legjelentősebb veszélye a gyerekek körében az úgynevezett cyberbullying, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás.

Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, mivel pedig online csatornákon zajló folyamatról van szó, azért is veszélyes, mert nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem az interneten folyamatosan kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket.

Egy budapesti iskolákban készült statisztikából az derült ki, hogy maguk a gyerekek ettől a veszélytől félnek a leginkább.

Az online világ térhódításával emellett a gyermekek már egyre fiatalabb korukban ki vannak téve a digitális tér szexuális bűnözőinek, ez ellen is fel kell készítenünk és meg kell védelmeznünk őket; ehhez nem elegendők a hagyományos víruskereső programok sem az asztali gépen, sem a mobiltelefonon – figyelmeztet a szakértő.

Mint mondta, a sikeres védekezéshez az okos szabályokhoz kötött internethasználat, a naprakész védelmi program és az online élet történéseiről való rendszeres beszélgetés a szülőkkel és a felnőttek által mutatott jó példa járulhat hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.