Visszadobta az Alkotmánybíróság a Paks II elleni keresetet

Nemzetbiztonsági okokból, illetve a szellemi tulajdon védelme miatt titkosak az atomerőmű kapacitásfenntartó projektjének egyes adatai.

2021. 01. 16. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ütközik sem az Alaptörvénybe, sem nemzetközi szerződésbe az, hogy a Paks II. projekt építéséről szóló törvény valamennyi üzleti és műszaki, valamint döntés megalapozását szolgáló adat közérdekű adatként való megismerését harminc évre kizárja – határozott az Alkotmánybíróság.

Az indítványozó országgyűlési képviselők e rendelkezés alaptörvény-ellenességének megállapítását és a kihirdetésére visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük a jogszabály ellentétes a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapvető joggal és az Alaptörvény azon rendelkezésével, amely szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

A Paks II. beruházás látványterve
Fotó: Paks II. Zrt.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a döntés megalapozását szolgáló adat nyilvánossága az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint külön törvénnyel korlátozható.

A támadott törvény által megjelölt

nemzetbiztonsági érdek és a szellemi tulajdonhoz való jogok védelme a beruházásra tekintettel indokolhatja a döntés megalapozását szolgáló adatok nyilvánosságának korlátozását.

A Paks II. Zrt. 2019 márciusában tette közzé a fővállalkozói szerződést, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett elsőként. Azokat a szerződéseket, adatokat, engedélyeket, amelyeknek nyilvánosságra kerülése nem sért nemzetbiztonsági érdekeket, illetve a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat, a társaság honlapján tette elérhetővé.

A jogalkalmazást segítendő, az Alkotmánybíróság szükségesnek látta, hogy alkotmányos követelményként megállapítsa: a törvény támadott rendelkezése az orosz és a magyar fél alvállalkozói vonatkozásában csak akkor alkalmazható, ha azok közfeladatot ellátó szervezetnek tekintendők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.