Visszaélést gyanít a cementpiacon a versenyhivatal

A három legnagyobb szereplő ellen indított eljárást a GVH az árak összehangolásának gyanúja miatt.

Pintér
2020. 10. 16. 5:55
null
A vizsgálat azt hivatott kideríteni, van-e a cégek között érdemi verseny Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplője ellen, mert visszaélést gyanít. A Duna-Dráva Cement ­Kft.-vel, a ­LAFARGE Cement Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft.-vel, valamint a CRH Magyarország ­Kft.-vel szemben az eljárás gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt kezdődik el – tudta meg a Magyar Nemzet.

Érdeklődésünkre Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke megerősítette az eljárás elindítását az építőipar egyik legfontosabb alapanyagát biztosító három ­piaci szereplőnél. – Az eljárás alá vont vállalkozások által érvényesített, cementtermékekre vonatkozó árszintek és szállítási feltételek az elmúlt évek során nagymértékű hasonlóságot mutattak – említette Rigó Csaba Balázs. Az eljárás 2015-től kezdődően kiterjed a szóban forgó cégek magyarországi cementforgalmazással kapcsolatos tevékenységére, amelyet a cementtermékek értékesítési feltételeinek kialakításához és alkalmazásához, valamint piaci pozíciójuk megtartása vagy megerősítése érdekében kifejtettek.

A vizsgálat azt hivatott kideríteni, van-e a cégek között érdemi verseny
Fotó: Havran Zoltán

– Azt várjuk az eljárástól, hogy kiderüljön, van-e a szereplők között érdemi verseny. A versenyhivatalnak megvannak a markáns eszközei, hogy helyreállítsa a versenyt a piacon, ha annak hiányát valamilyen formában tapasztalja – szögezte le Rigó Csaba Balázs, megjegyezve, hogy a hazai cementpiac úgynevezett oligopol piac. – A kevés szereplő miatt ez növelheti a vállalkozások kölcsönös függőségét, és csökkentheti a verseny erősségét. Az ilyen körülmények közérdekellenesek is lehetnek, ennek kiderítésére indult a vizsgálat – magyarázta. Mint mondta,

a párhuzamos gazdasági érdekek nyomán felmerül annak gyanúja, hogy a cégek hallgatólagosan összehangolt, jórészt azonos piaci magatartást folytatnak napjainkig.

– Az így kialakult, mindhármuk által tartósan folytatott üzletpolitikán keresztül együttesen képessé válhattak a Magyarországon alkalmazott cementárak befolyásolására, a versenytársak piacra lépésének akadályozására, így a versenyből származó fogyasztói jólét csökkentésére – fejtette ki a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az eljárás alá vont vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. – Az eljárás éppen a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul – jelezte az elnök, aki arra is emlékeztetett, hogy a GVH már a 2000-es évek elejétől figyelemmel követi a cementpiac alakulását. Akkor azt vizsgálta, hogy a magyar cementgyártók ­felosztották-e egymás között a cementpiacot, létezett-e árkartell vagy tiltott információcsere közöttük, és visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel.

A mostani eljárás lefolytatására hat hónapja van a versenyhivatalnak, amely indokolt esetben két alkalommal, legfeljebb újabb hat-hat hónappal meghosszabbítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.