Visszafogja olajfelhozatalát Oroszország

Magyar Nemzet
2020. 04. 29. 15:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz olajtermelés 15 százalékkal is csökkenhet az idén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), valamint az azon kívüli, más nagy olajországok között született megállapodás értelmében – idézte az Interfax hírügynökség Alekszandr Novak energiaipari minisztert. Az OPEC+ nevű együttműködés tagjai nemrég a kitermelés napi 10 millió hordós csökkentésében állapodtak meg a túltermelés és a készletek mérséklése, az árcsökkenés megakasztása érdekében.

Alekszandr Novak tájékoztatása szerint az orosz olajtermelés az idén 480–500 millió tonnára (napi 9,6-10 millió hordó) csökkenhet a 2019-es 560 millió tonnáról, ami a Szovjetunió felbomlása óta a legmagasabb volt. A felhozatal az idén csökken első alkalommal 2008 óta, akkor azonban csak 0,7 százalékos mérséklést regisztráltak. Az idei vágásban a belföldi és a külföldi tulajdonban lévő, Oroszországban termelő olajtársaságok egyaránt részt vesznek. Az 1990-es években megkötött szerződések alapján például az ExxonMobil és a Shell is rendelkezik ottani érdekeltséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.