Visszakapjuk a Nyugati pályaudvart

Több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, három kilométeren kicserélték a síneket, öt kilométeren a felsővezetéket.

Forrás: MTI2021. 07. 16. 16:18
null
Budapest, 2021. június 8. A felújítás alatt álló Nyugati pályaudvar 2021. június 8-án. Ezen a napon sajtótájékoztatón jelentették be, hogy lezárják a pályaudvart június 19. és július 18. között felújítási és karbantartási munkák miatt, ez idő alatt nem közlekednek a vonatok a főpályaudvaron. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapos felújítási munkák után, vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar – közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a munkálatok helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Vitézy Dávid kifejtette: az elmúlt hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében. Az utazók a csarnokot nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel.

A vezérigazgató megjegyezte, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, hiszen Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal. Modellezésük szerint

a napi ötvenezres utasszám húsz év alatt százezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a negyvenmilliót a következő évtizedekben.

A kapacitások bővítése és a növekvő igények kiszolgálása érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val még az idén pályázatot ír ki a 2030-ra megvalósítandó Nyugati pályaudvarra.

A felújítás alatt álló Nyugati pályaudvar 2021. június 8-án zárták le a forgalom elől
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, három kilométeren kicserélték a síneket, öt kilométeren a felsővezetéket. A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengénlátók közlekedését segíti. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a kormány célja a közszolgáltatások színvonalának javítása is, a naponta átlagosan ötszáznál több vonatot fogadó Nyugati pályaudvar esztétikai és infrastrukturális felújítása ezért is fontos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.