Visszarendeződésre számítanak a lakásárakban

Az országos szintű tízszázalékos árnövekedésnek vége, az éves drágulás mértéke minimálisra csökkent a rendhagyó múlt évben.

Pintér
2021. 04. 14. 9:34
null
A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a több szempontból rendhagyónak mondható 2020-as év lakáspiaci bizonyítványa. Az év végén csökkent a használt lakások ára – hívta fel a figyelmet friss elemzésében az Ingatlan.com. – Az előzetes KSH-adatok megerősítették a trendforduló jeleit. Az országos szintű tízszázalékos árnövekedés már a múlté, az éves drágulás üteme 2,4 százalékra csökkent – közölte Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy idén év elején kisebb korrekció történt a január elején életbe lépő otthonteremtési támogatások miatt a múlt év végéről elhalasztott adásvételek következtében.

A szakértő ugyanakkor arra számít, hogy

az év hátralévő részében a lakásárak visszarendeződnek a megfizethető ártartományba.

– Ennek több oka is van: a külföldi vásárlók és a befektetők szinte teljesen eltűntek a lakáspiacról, a bérleti díjak éves szinten 12 százalékkal csökkentek. A vevők pedig a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kockázatai miatt sokkal óvatosabbak, az alkupozíciójuk már eléri a tíz százalékot – mutatott rá Balogh László.

Az elemzés szerint az idén erősödött a kereslet a használt lakások piacán, ami a leginkább az otthonteremtési támogatásoknak köszönhető, illetve annak, hogy a vásárlók a járványhelyzet miatt nagyobb alapterületű ingatlanokat keresnek. Ezeket viszont leginkább a nagyvárosok külső kerületeiben vagy agglomerációs övezeteiben találják meg, ahol jellemzően alacsonyabbak a négyzetméterárak.

Az Ingatlan.com adatai szerint április közepén a fővárosban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 717 ezer forintot tesz ki, miközben éves szinten hét kerületben csökkentek az árak. A különböző városrészek közül

az V. kerület a legdrágább, ahol átlagosan 1,18 millió forintért kínálták eladásra a lakóingatlanok négyzetméterét. A legolcsóbb városrész Csepel: a XXI. kerületben az átlagos négyzetméterár 480 ezer forint.

Debrecenben a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 495 ezer forint, Tatabányát 363 ezer forintos ár jellemzi, Pécsen 367 ezer, Győrött pedig 456 ezer forint az átlagár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.