Teljesen eltűntek a külföldi befektetők

Óriási átalakulást hozott a járvány az ingatlanpiacon is: lényegében eltűntek a külföldi befektetők, legfeljebb a hazánkban élő, nem magyar állampolgárok adnak-vesznek lakásokat. A magánjellegű befektetőket ugyanakkor nemcsak a mostani korlátozó intézkedések, hanem már a 2008-as gazdasági válságból fakadó rossz tapasztalatok is elbizonytalanították.

Pintér
2021. 03. 31. 13:33
külföldiek ingatlan
budapest építkezés külföldiek Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kirobbanásával egy időben, tavaly márciusban eltűntek a magánjellegű ingatlanpiaci befektetők Magyarországról. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a pandémiát megelőzően a világ minden tájáról voltak érdeklődők – elsősorban Budapesten –,

mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak, akik itt is élnek a családjukkal.

– A fővárosban érzékelhető számban voltak jelen francia, spanyol, olasz, angol magánszemélyek, akik ingatlanba fektettek be, de lehetne mellettük említeni akár az oroszokat és a kínaiakat is. A külföldiek jellemzően lakóingatlanokat kerestek a magyar piacon – mondta az ingatlanszakértő.

Németek és kínaiak

A Központi Statisztikai Hivatal csak nemrég közli nyilvános publikációiban a külföldiek lakásvásárlásainak az adatait. Eszerint 2019-ben mintegy hétezer lakóingatlant vásároltak meg külföldiek, legnagyobb számban németek és kínaiak. A külföldi vásárlások az összes adásvétel 4,5 százalékát tették ki. Fontos, hogy a külföldi vásárló sok esetben egyébként is hazánkban élő külföldi állampolgárt takar, akik közül sokan egyúttal eladóként is megjelennek az ingatlanpiacon.

A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések azt eredményezték, hogy a külföldiek egyik napról a másikra már nem akartak, vagy nem tudtak Budapesten ingatlant venni. – A kereslet tavaly március környékén nyolcvanszázalékos visszaesést mutatott, majd szép lassú felívelés volt érzékelhető, de ez inkább a magyar vásárlóknak volt köszönhető, mintsem a külföldieknek. Utóbbiak a mai napig csak elenyésző számban vesznek befektetési céllal ingatlant hazánkban – számolt be a tapasztalatokról Gadanecz Zoltán, hozzátéve, hogy új vevőkről már egyáltalán nem lehet beszélni, a régi tulajdonosok közül pedig sokan pénzzé tették az ingatlanjaikat. A szakértő emlékeztetett:

2006–2007 táján az is elterjedt volt, hogy alaprajzról, látatlanban, sőt esetenként úgy vásároltak külföldiek Budapesten lakásokat, hogy ide sem jöttek Magyarországra.

Ezt a lehetőséget főként a britek aknázták ki. Akkoriban kiforrott módszerek voltak erre, de a vakon vásárlásra ma már nincs igény.

– Másfél évtizeddel ezelőtt a befektetők többsége nem realizált igazán nagy nyereséget az ingatlanján. Öt-nyolc éven belül értékesítették is a tulajdonukat, s mivel jött a pénzügyi válság, már nem volt jó üzlet. Erre a mai napig emlékeznek, ezért visszafogottabb a befektetési kedv – magyarázta Gadanecz Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.