Még jó ideig megmaradnak a nyomott albérleti díjak

Egyelőre semmi jele annak, hogy gyorsan visszaemelkednének a járvány első hullámával szinte egyik pillanatról a másikra mélypontra kerülő albérleti díjak. Némi visszarendeződés természetesen történt az elmúlt hónapokban, de mivel még mindig sok a bizonytalanság, az egy-két évvel korábbi helyzethez képest most is sokkal olcsóbban lehet lakást bérelni.

2021. 04. 13. 19:45
16_alberlet
Aki kiadó lakást keres, most könnyebben és olcsóbban találhat jó megoldást Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs már zúgolódás: a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint alapon a legtöbben inkább kiadják nyomott áron az ingatlanjukat. Az egész tavalyi nyár ráment, hogy ezt a fejekben sikerüljön rendezni, de az év végére egyértelművé vált: a járvány 2021-re is át fog nyúlni, és nincs esély az azonnali, jelentős áremelésre – fogalmazott a kiadó lakásokkal és a tulajdonosok dilemmáival kapcsolatban Gadanecz Zoltán. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa megjegyezte, hogy a rövid távú lakáskiadóknak még nagyobb volt a bevételkiesésük, de idővel ők is ráeszméltek arra, hogy

turisták híján nincs és egy darabig nem is lesz kereslet az Airbnb-re.

– A körülményekhez mostanra mindenki sikeresen alkalmazkodott, normalizálódott a helyzet – jelezte Gadanecz Zoltán.

A szakember úgy vélekedett, hogy az albérletpiacon az árak a keresletnövekedéssel fognak visszaállni, ami azonban nem néhány napos folyamat lesz. – A legtöbben fél-, de akár egyéves időszakra is kiadták a lakásukat, tehát sok ingatlant elnyelt a piac. Komolyabb emelkedésre akkor lehet majd számítani, ha a diákok visszatérnek a fővárosba, és a külföldi vendégéjszakák száma is emelkedni fog. Becsléseink szerint a turisták megjelenésétől számítva három–hat hónap alatt zajló lassú folyamat lesz, mire az árak helyrerázódnak, hirtelen emelkedéssel tehát nem kell számolni – hangsúlyozta a szakértő.

Aki kiadó lakást keres, most könnyebben és olcsóbban találhat jó megoldást
Fotó: Bach Máté

Gadanecz Zoltán az elemzésében emlékeztetett:

miután tavaly márciusban megjelent a koronavírus Magyarországon, szinte sosem látott ütemben kezdtek csökkenni a lakbérek.

Az egyetemek bezártak, sokan veszítették el a munkájukat, ezért rengetegen költöztek haza vidékre. Ráadásul az addig airbnb-s rövid távú kiadásban érdekelt tulajdonosok ingatlanjai is megjelentek a piacon, hiszen eltűntek a turisták Budapestről. Gadanecz Zoltán jelezte,

a belvárosban egyszerűen feleződtek az albérletárak,

s még most is húsz-harminc százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni egy lakáshoz, mint 2020 elején. A szakember példaként említett egy olyan V. kerületi lakást, amelyet a vírus megjelenése előtt akár kétszázezer forintért is ki lehetett adni havonta. Egy ilyen ingatlant most 150-160 ezer forintért lehet kiadni, pedig a járvány kezdetén alig több mint százezer forintot lehetett érte kérni.

Inkább stagnálás

Az országos albérletpiacon minimálisan emelkedtek az árak februárban az előző hónaphoz képest, ami inkább stagnálást jelent. Éves szinten viszont még mindig két számjegyű a visszaesés – derült ki a KSH és az Ingatlan.com legutóbbi közös lakbérindexéből. A hirdetési oldal adatai szerint március közepén a legdrágább budapesti részeken, az I., a II. és az V. kerületben havi 160-170 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ezzel szemben a XIX. és a XX. kerületben átlagosan 110 ezer forintért. Győrött eközben havi 110 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Debrecenben és Kecskeméten átlagosan százezerért, Pécsett 87 ezerért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.