Vitézi vigalmak a végvári napok helyett

A gyulai várban hagyományőrzők közreműködésével jelenik meg a végvári tábori élet és kisebb harci jelenetek is.

Magyar Nemzet
2020. 07. 22. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végvári napok helyett Vitézi vigalmat rendeznek július 24. és 26. között a gyulai várban és környékén, ahol mintegy harminc hagyományőrző közreműködésével jelenik meg a végvári tábori élet és kisebb harci jelenetek is. A szervezők azt jelezték a távirati irodának, hogy a Gyulai végvári napokat a koronavírus-járvány miatt nem szervezik meg idén, ám az azon részt vevő hagyományőrző egyesületek közül többen a fürdővárosba érkeznek az elkövetkező hétvégén, így a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület kezdeményezésére szűkebb résztvevői számmal és programkínálattal ugyan, de úgy döntöttek, idén is lesz hadi játék a gyulai várnál.

Gyulai Vár
Fotó: Katona Vanda

A háromnapos, részben ingyenes rendezvényen ezzel együtt megjelenik majd a végvári napok néhány eleme – például az apródiskola a gyermekeknek, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes koncertjei, a fegyverbemutatók és kisebb csaták is. A várban több tematikus, interaktív tárlatot is rendeznek az erődítmény 1566-os ostromáról, a létesítmény szombaton 19–22 óra között is látogatható lesz. Újdonság, hogy a várral szemben álló Almásy-kastély Török tornyában Gyula török kori emlékeiből egy kamarakiállítást is rendeznek – hívták fel a figyelmet.

A most látható téglavárnál jóval nagyobb erődítmény védte a környéket
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az élménymenü gazdag: a Gyulai várban folyamatosan programok, solymászbemutató, lúdtollal írás, korhű ruhába öltözés, kovácsműhely várja az érdeklődőket. A várkertben népi ügyességi játékokkal, apródiskolával, spanyol tercio-bemutatóval, valamint középkori piactérrel és mesterség-bemutatókkal készülnek.

A teljes programkínálat a www.gyulakult.hu oldalon tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.