Ma kiderülhet, miért kaptak Márton-napra Mikulás-ajándékot a mezőkövesdiek

Megint egy új hét, nagyon sok kérdéssel.

Bittner Levente
2017. 11. 13. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borús reggelre ébredtünk, és sajnos a nap többi részében sem várhatunk sok jót, sőt! Felhős ég, hideg, zivatarok, a hegyekben havas eső, havazás – erre számíthatunk. És ez még csak csak a kezdet, a hét következő napjaira sem kecsegtetnek sok jóval a meteorológusok.

Ha már kellően elszomorodtunk az időjárás miatt, folytassuk mindjárt a magyar fociválogatottal. Először áll a széles nyilvánosság elé a luxemburgi blama után Szélesi Zoltán megbízott szövetségi kapitány és csapata. Bár a délután négykor kezdődő sajtótájékoztató elvileg a keddi, Costa Rica elleni meccset vezeti fel, aligha „ússzák meg” csak azzal kapcsolatos kérdésekkel. Lapunk munkatársa is ott lesz Telkiben.

Mi csak a becsületünkért játszunk, Olaszország viszont Oroszországért kapaszkodik, azaz a jövő nyári vb-szereplésért. A 2006-os világbajnoknak nyerni kell, miután pénteken Svédországban kikapott 1-0-ra. A vb-pótselejtező visszavágója 20.45-kor kezdődik.

A 3-as metró felújítása után újabb munkálatok kezdődnek Budapest közösségi közlekedésében: az 1-es villamos meghosszabbítása vasárnap vette kezdetét, bár a tényleges munka ma indul. Az építkezés idejére az Etele utat egyirányúsítják a Fehérvári út felé.

Országgyűlési képviselőinkre délután egytől éjfélig tartó ülés vár, de még azt megelőzően az igazságügyi bizottságban várhatóan lesöpör néhány ellenzéki előterjesztést a kormánypárti többség, így a Közös Ország Mozgalom választási koncepcióját is. Munkatársaink ott lesznek a Parlament falai között. 

A hét végén ugyan Márton napja volt, nem Miklósé, ennek ellenére Mezőkövesden előrehozott Mikulás-ajándéknak örvendhettek. Molotov-koktélként robbant a hír tegnap a magyar online sajtóban, hogy Tállai András kormánypárti országgyűlési képviselő meghallgatta a körzetében élők panaszát, s elintézte a Mezőkövesd környéki Mol-kutak árainak a letörését. A részletekről egyelőre nem sokat tudni, csak azt, hogy a politikus, aki nem mellesleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője és a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is egyben, a nemes cél érdekében egyeztetett az olajcég illetékeseivel. Reméljük, ma a történtek további részleteivel is megismerkedhetünk. Elképzelhető, hogy a dolgot jobban átgondolva az árérzékeny államtitkár igyekszik majd rendezett visszavonulással kihátrálni az ügyből, de az sem kizárt, hogy további termékek rezsicsökkentése ügyében intézkedik. Reménykedjünk a legjobbakban! Ha szavazni lenne kedve, hogy mégis mi legyen olcsóbb holnaptól, cikkünkben megteheti.

Bár ingyenességet még a NAV-elnök sem ígért, örök kérdés, hogy lehet-e élni pénz nélkül. Rövidesen ötvenéves lesz az 1968-ban létrehozott indiai Auroville városa, amelyet az emberiség bajai elleni gyógymódok kísérleti laboratóriumának szántak. Utánajárunk majd, mire jutottak eddig.

És ha már pénz. Folytatódik a karcagi Kun-Mediátor-per, várhatóan a vádirat ismertetésére, valamint a vádlott és tanúk kihallgatására kerül sor.

Mint arról szombaton beszámoltunk, többen is csalódtak a kapott nyugdíjprémium összegében. Mivel sokan csak a hírek hatására kezdenek számolgatni, nem zárható ki, hogy lesznek még, akik azzal szembesülnek: nem annyit kaptak, amennyi szerintük járna. 

Szintén hét végi hír, hogy Perbálon illegális bevándorlónak néztek három Srí Lanka-i egyetemistát, akik a faluban önkénteskednek. Annak rendje és módja szerint rendőrt is hívtak rájuk. Legutóbb Kömlőn történt hasonló, ott, mondjuk, saját falubelijét hitte valaki migránsnak. Riporterünk Perbálon jár utána, rettegnek-e az ott lakók. 

Ma van a magyar nyelv napja, a Balassi Intézetben pedig 15 órától Arany János tiszteletére magyarul tanuló külföldi diákok fogják 200 éve született nagyságunk műveit szavalni. Ha olvasna rAranyról, itt megteheti, többek között arról is, mit gondolt Kossuth Lajosról.

Vasárnap tartották a Fidesz tisztújító kongresszusát. A maratoni hosszúságú rendezvény egyértelműen a választások jegyében zajlott. Hogy mi is történt pontosan, azt megtudhatja összefoglalónkból, valamint Szerető Szabolcs vezércikkéből. 

Lovasi András 50. születésnapja alkalmából bevette a Papp László-arénát. A színpadon felvonult az elmúlt 25 év alternatív válogatottja, a nézőtéren pedig mi is ott ültünk. Milyen élményekkel távoztunk? Ebből a cikkünkből kiderül.

Vasárnap lett hetvenéves Nagy Bandó András, ebből az alkalomból beszélgettünk vele a magyar politikáról, stand upról és a zaklatási ügyekről is.

Bár a rojtosra hallgatott kazetták kora ugyan lejárt, még nem halott a hanghordozó, sőt az utóbbi időben újra divatját éli. Czipó Tibor, a Mini és a Tolcsvay-trió basszusgitárosa garázsmanufaktúrában sokszorosítja a mai napig. Meglátogattuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.