175 évnyi fogság várhat Amerikában Julian Assange-ra

Ha London kiadja, a WikiLeaks alapítójára akár 175 évnyi fogság várhat az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet
2020. 09. 07. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni központi büntetőbíróságon, a híres Old Bailey-ben folytatódott hétfőn Julian Assange kiadatási eljárása, amit idén tavasszal a koronavírus-válság szakított félbe. A brit sajtó szerint most is leginkább a járványhelyzet függvénye, hogy három hét múlva kiderül-e: Nagy-Britannia kiadja-e az Egyesült Államoknak a WikiLeaks alapítóját, akit egy amerikai bíróság 17-rendbeli kémkedéssel és egyrendbeli számítógépes betöréssel vádol.

Az eljárás hatalmas nemzetközi figyelem mellett zajlik, az Old Bailey-nél hétfő délelőtt több tucat ember tüntetett Assange kiadatása ellen – köztük voltak az oknyomozó újságíró barátai és családtagjai, illetve civil szervezetek képviselői is.

John Shipton – a vádlott édesapja – a bíróság épülete előtt megjelent újságíróknak tett nyilatkozatában kifejette: fia ellen olyan kirakatper zajlik, ami a szabad sajtó működését is ellehetetleníti.

 

A tárgyalásra érkező 49 éves Assange-t a fotóriporterek nem tudták lencsevégre kapni, így már hosszú hónapok óta nem látták a nyilvánosság előtt. Egészségügyi állapotáról mindenesetre megannyi pletyka kering: brit sajtóinformációk szerint rosszul bírja a szigetország egyik legszigorúbb fegyintézetét, a londoni Belmarsh börtönt, ahol tizenhat hónapja tölti a mindennapjait.

Amerikában akár halálbüntetést is kaphat a kiszivárogtató
Fotó: Reuters

 

Az amerikai elnökválasztás eredménye is közbeszólhat

Assange évek óta romló egészsége, valamint az apja által is emlegetett újságírói szabadság a védelem ütőkártyái lesznek a per folytatásában, állítják szakértők, akik szerint elsősorban az szorul bizonyításra, hogy Washington a WikiLeaks-botrány során kiszivárogtatott, politikailag érzékeny információk miatt akarja meghurcolni a férfit. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti kiadatási szabályzat márpedig leszögezi: politikai ügyek esetén nem szabad átadni a vádlottat a másik országnak. Amennyiben az Egyesült Államok mégis megkaparintja a korábban az Ecuador londoni nagykövetségen élő Assange feletti joghatóságot, akkor kémkedésért állítják bíróság elé, s akár 175 év börtönbüntetéssel is sújthatják majd.

Egy másik szempont a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás kimenetele lehet. Kora tavasszal a hekker és jogi csapata épp a londoni bíróságon állították: Donald Trump amnesztiát ajánlott azért cserébe, ha Assange letagadja az oroszok szerepét a Demokrata Párt e-mailjeinek 2016-os, az elnökválasztás eredményét is befolyásoló kiszivárogtatásában. Az amerikai elnök szerint ugyanakkor ilyesmi sosem történt, ő közvetlenül és közvetetten sem kereste meg Assange-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.