időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Menczer Tamás: Kiegyensúlyozatlan volt az uniós nyilatkozat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.05.19. 14:16
Menczer Tamás: Kiegyensúlyozatlan volt az uniós nyilatkozat

Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát

– mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Menczer Tamás azt írta: Magyarország azért nem értett egyet az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet.

– Minden olyan megnyilvánulást elutasítunk, amely Izraelt teszi felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért, vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet

– fogalmazott. Jelen helyzetben világossá kell tenni, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal – írta az államtitkár.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli, videós tanácskozását követően kijelentette, hogy az unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben.

Kiemelte: a rendkívüli egyeztetésre a közös uniós álláspont kialakítása miatt volt szükség, amelyet az Európai Unió 27 tagországa közül 26 támogatott. Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország nem támogatta az uniós álláspontot.

– Az Európai Unió nagyon egységes az izraeli–palesztin konfliktus elmélyülésének megítélése ügyében – nyilatkozott a német diplomácia vezetője szerdán. Heiko Maas a ZDF német országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson a 27 tagország közül 26 egyetértett abban, hogy „az a legfontosabb most, hogy elhallgassanak a fegyverek, és ne legyen több halálos áldozat”. – Csupán Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért – tette hozzá a német külügyminiszter.

Az izraeli–palesztin konfliktus új szakasza május 10-én kezdődött, és a Gázai övezetet uraló Hamász dzsihadista palesztin szervezet rakétatámadásaiból és az izraeli hadsereg ellencsapásaiból áll.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.