Deutsch Tamás: Újra részt vehetünk a szakmai munkában

Az EP plenáris ülésén bejelentették, hogy a Fidesz képviselői visszakapják szakbizottsági helyeiket.

Magyar Nemzet
2021. 09. 17. 12:15
DEUTSCH Tams
Brüsszel, 2019. január 31. Az Európai Parlament honlapján közreadott képen Deutsch Tamás néppárti képviselõ felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án. MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel Fotó: Jan Van de Vel Forrás: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén bejelentették, hogy a Fidesz tizenkét európai parlamenti képviselője visszakapja az Európai Néppárti képviselőcsoportból történt kilépéskor elvesztett szakbizottsági helyeiket – írta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja sajtóközleményében. Ezzel végre megszűnt az a hónapok óta fennálló antidemokratikus és jogellenes állapot, amely miatt a Fidesz EP-képviselői nem vehettek részt az őket jogszerűen megillető szakbizottsági munkában. 

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: „Az Európai Parlament baloldali többsége rosszindulatú, hibás logika alapján a tagállamokon folyamatosan a jogállamiságot kéri számon, tagállami jogállamisági problémákról prédikál. Ehhez képest hosszú hónapokon keresztül fenntartott egy antidemokratikus és jogellenes állapotot azzal, hogy nem hozta meg a politikai döntést a Fidesz képviselőit jogszerűen megillető szakbizottsági helyekkel kapcsolatban”. Hangsúlyozta: ennek a helyzetnek hivatalosan is vége. 

Nagy siker ez a bejelentés. A hónapokon keresztül zajló tárgyalásokon képviselt határozott álláspontunk végre eredménnyel járt: az EP baloldali többségének érdekében álló jogfosztott helyzetünknek vége, és mi nyertünk. Minden fideszes képviselőnk újra részt fog venni az EP szakmai munkájában, ismét szakbizottságokban is képviselhetjük a magyar érdekeket!

 – jelentette ki a delegációvezető.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament (EP) elnökéből és a politikai frakciók vezetőiből álló döntéshozó testület, az úgynevezett elnökök értekezlete a múlt héten döntött úgy, hogy mind a tizenkettő, jelenleg független fideszes EP-képviselőnek legalább egy szakbizottságban teljes jogú tagságot kell biztosítani. A döntést azonban időhúzás és a jogállamiság elveinek meglehetősen sajátos értelmezése előzte meg. 

Az Európai Parlament jogi szolgálata ugyanis értékelésében már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy a Fidesz politikusait az EP eljárási szabályzata alapján megilletik a bizottsági helyek. 

A világos jogi szakvélemény ellenére a balliberális többséggel működő EP ezidáig nem mutatott hajlandóságot a döntés végrehajtására.

Borítókép: Az Európai Parlament honlapján közreadott képen Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án. MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.